Ghidul supravietuitorului de cancer, lansat in limba romana

0
155

„Ghidul supravieţuitorului de cancer”, conceput de Societatea Europeana de Oncologie Medicala (ESMO) şi Coaliţia Europeana a Pacienţilor cu Cancer (ECPC), in colaborare cu Societatea Internaţionala a Psiho-oncologilor (IPOS) a fost lansat in limba romana, cu ajutorul Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (ABC), a Institutului Oncologic Bucureşti şi MSD Romania.

„Ghidul ofera supravietuitorilor un manual compact despre cum sa imbunatateasca diferite aspecte ale vietii – de la nutritie, activitati fizice, managementul stresului, pana la cresterea imunitatii. Supravietuitorii de cancer sunt incurajati sa adopte un stil de viata care poate reduce riscul de recidiva a acestei boli. Cel mai important mesaj al ghidului este: nu renuntati si cereti ajutor”, a declarat Vasile Ianovici, membru in comitetul director al ECPC.

Ghidul cuprinde informatii despre sprijinul pe care il poate primi supravietuitorul pentru a face fata noii realitati, metode de ingrijiri ulterioare dupa tratamentul de cancer si metode de prevenire si depistare timpurie a unor noi tumori de catre pacienti si familiile lor.

„Ghidul are 70 de pagini si a fost tradus in 10 limbi. Ghidul se adreseaza atat persoanelor afectate de cancer cat si apartinatorilor, el raspunde unor nevoi cat se poate de evidente si reale.

intre 30 si 50 la suta dintre supravietuitori continua sa aiba, din pacate, o problema legata de distresul oncologic, adica de stresul negativ. Și mai exista si aceasta presiune sociala, din partea familiei, in mod special, de a fi din nou normal. Adica, daca ai supravietuit cancerului, trebuie sa redevii normal, sa traiesti ca inainte, ca si cum nimic nu s-a schimbat. Aceasta presiune intensifica anxietatea, mai ales ca cei care supravietuiesc oricum au de a face cu o anxietate foarte tipica supravietuirii care se cheama frica de recidiva.

Planificarea supravietuirii inseamna de cele mai multe ori si instrumente, iar acest ghid este cel mai bun instrument pe care pot sa il ofer pentru supravietuitori si pentru persoanele care supravietuiesc impreuna cu ei”, a declarat Degi Laszlo Csaba, director IPOS.

La nivel global, cancerul este a doua cauza de deces din lume, iar aproape 10 milioane de oameni pierd lupta cu boala in fiecare an. Cel putin o treime dintre cancerele frecvente sunt prevenibile insa. Pana la 3,7 milioane de vieti pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce si tratament al cancerelor.

in Romania, in 2018, a fost inregistrat un numar de peste 83.000 de cazuri noi de cancer. Decesele provocate de aceasta boala se estimeaza ca au ajuns la 50.902 persoane, anul trecut. Numarul bolnavilor ramasi in evidenta nationala in perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824 de persoane, comparativ cu 469.624 bolnavi ramasi in evidenta in aceeasi perioada a anului 2017.

Articolul precedentPatru vieti, salvate dupa o prelevare de organe la Spitalul Universitar
Articolul următorInterviu cu dr. Dana Craiu: Ce trebuie sa faca parintii in cazul in care copilul sufera o criza epileptica?