Un miliard de persoane din toata lumea care traiesc cu o forma de dizabilitate, aproape 200 de milioane se confrunta cu mari dificultati, precum tatraplegia, depresia severa sau orbirea. in ceea ce priveste Romania, statisticile sunt ingrijoratoare, 4% din populatia tarii prezinta o forma de dizabilitate, mai exact 690.000 de persoane. Dintre aceste persoane 60.872 sunt copii, 611.000 sunt persoane adulte cu handicap, neinstitutionalizate, 27.000 de persoane cu dizabilitati incadrate in munca si 139.070 persoane cu dizabilitati fizice, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia SanatateaTV.ro

Potrivit specialistilor, cifrele reale ale dizabilitatilor in Romania depasesc dublul statisticii oficiale.

„Estimarea noastra, din teren, este ca in Romania exista peste 1,5 milioane de persoane cu dizabilitati, adica spre 10% din populatie. Acesta cifra este ingrijoratoare si din acest motiv, Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare a dorit sa se implice direct. Specialitatea noastra este sa oferim un sprijin prin reabilitare medicala acestei categorii de populatie si sa ne asumam activ acest rol”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Berteanu, presedinte Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare.

Problemele cu care aceste persoane se confrunta sunt multiple, de la echipamentul medical adesea inaccesibil, in special pentru femeile cu deficiente de mobilitate care nu pot accesa testele de depistare a cancerului la san si a cancerului de col uterin, la dificultati de comunicare cu furnizorii de servicii medicale.