Intentia Guvernului Romaniei de a elimina medicamente sub 10 RON de pe lista de medicamentelor compensate va afecta populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania, pe cei care sufera de afectiuni acrdiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice, potrivit unui comunicat al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

intr-o scrisoare deschisa adresata primului ministru Victor Ponta, in dubla sa calitate de sef al Guvernului si ministru interimar al Sanatatii, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania sustin ca „aceasta masura poate avea efecte catastrofale asupra starii de sanatate a populatiei Romaniei. Eliminarea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de medicamente compensate va taxa indirect pacientul, prin cresterea costurilor in sistemul de coplata, in timp de cheltuielile bugetare vor creste, pe termen mediu, prin compensarea medicamentelor mai scumpe. Introducerea unor sisteme aditionale de protectie a categoriilor defavorizate, care sa compenseze aceasta masura, nu poate fi eficienta si ar aduce o povara birocratica de nesuportat pentru pacienti si familiilor lor”.

Potrivit unor studii de piata, medicamentele cu preturi sub 10 RON sunt utilizate de marea majoritate a populatiei, in special de catre persoanele cu venituri reduse, intr-un procent de 54% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala. Mai mult decat atat, reprezentatii APMGR sustin ca 60% din totalul medicamentelor cu preturi sub 10RON sunt produse in Romania, iar eliminarea acestora de pe lista de medicamente compensate ar insemna distrugerea industriei romanesti de medicamente, cu consecinte grave pentru intreaga economie.

Medicamentele cu preturi sub 10 RON reprezinta aproximativ 58% din antibioticele cu prescriptie medicala, 43% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni cardiovasculare, 51% din medicamentelecu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemul digestive, 70% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemului nervos si 80% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni reumatice.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla accesand www.comunicatemedicale.ro