Cercetatorii de la Universitatea din Oxford au ajuns la concluzia ca fanii devotati fotbalului ating un nivel de stres atat de ridicat Incat risca sa faca atac de cord, arata rezultatul unui studiu.
Testul a fost realizat pe saliva a 40 de suporteri brazilieni, fiind analizat nivelul de cortizol, In urma pierderii istorice la Campionatul Mondial din anul 2014 cand Germania a Invins Brazilia In semifinala cu 7-1. Nivelurile cortizolului au fost ridicate, fapt care i-a determinat pe oamenii de stiinta sa avertizeze ca acest lucru poate fi periculos, pentru ca determina cresterea tensiunii arteriale si constrictia vaselor.
„Fanii care sunt atasati de echipa favorita Inregistreaza cel mai mare nivel de stres atunci cand urmaresc un meci”, a spus dr. Martha Newson, cercetator la Centrul pentru Studiul Coeziunii Sociale la Universitatea Oxford, citata de BBC.
Insa fanii folosesc si strategii de coping petru reducerea stresului, cum ar fi umorul si Imbratisarea, aducandu-l la nivelurile premergatoare meciului pana la fluierul final.
Dr. Newson a sugerat ca pentru reducerea nivelului de stres, stadioanele ar trebui sa scada intensitatea luminilor si sa puna o muzica calmanta dupa jocurile extrem de importante.
Cercetarile anterioare au aratat o crestere a atacurilor de cord In randul fanilor In zilele importante de meci, indiferent daca sustin un club sau o tara.