Studiu – Consumul de alcool in timpul sarcinii poate afecta

0
74

Consumul de alcool in timpul sarcinii poate duce la afectarea capacitaţii cognitive a copiilor, confirma un studiu preluat de Press Association.
in cadrul cercetarii, au fost examinate 23 de studii publicate pe tema consumului de alcool in timpul sarcinii şi au fost identificate dovezi ca aceasta practica poate sa duca, de asemenea, la o greutate mai mica a bebeluşului la naştere.
Concluziile cercetarii intaresc recomandarile directorului serviciilor medicale din Regatul Unit care, in cadrul unei campanii cu sloganul ”Drymester”, indeamna femeile sa se abţina de la consumul de alcool in toate trimestrele sarcinii, scrie Agerpres.
Pentru a studia efectele consumului de alcool in timpul graviditaţii, oamenii de ştiinţa au combinat, pentru prima data, rezultatele mai multor proiecte de cercetare.
Metodele folosite in cadrul cercetarii includ studii tradiţionale precum teste aleatorii controlate, alaturi de strategii alternative, cum ar fi compararea copiilor din aceleaşi familii ale caror mame au redus sau au crescut consumul de alcool intre sarcini, precum şi o abordare bazata pe markeri genetici, denumita ”randomizare mendeliana”.
Anterior, cercetarile pe aceasta tema s-au realizat prin studii ”observaţionale”, in cadrul carora participanţii sunt deja expuşi la un factor de risc, iar cercetatorii nu incearca sa intervina pentru a schimba cine este şi cine nu este expus.
Toate cercetarile incluse in analiza au incercat sa compare elemente corespondente din grupuri de persoane care difera doar in ceea ce priveşte expunerea la alcool in timpul sarcinii.
Deşi analiza a fost exhaustiva, studiul este limitat in abilitatea sa de a stabili cantitatea de alcool care provoaca aceste efecte negative.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile ar trebui sa fie sfatuite in continuare sa se abţina de la consumul de alcool pe durata sarcinii.
„Numarul dovezilor care atesta efectele daunatoare ale alcoolului asupra copiilor inainte de naştere este in creştere, iar cercetarea noastra este prima care a luat in calcul gama completa de studii pe aceasta tema”, a precizat conducatoarea studiului, Luisa Zuccolo, de la Universitatea din Bristol.
„Este puţin probabil ca rezultatul sa fie intamplator, daca luam in calcul o varietate de abordari şi de rezultate”.
„Cercetarea noastra confirma actualul consens ştiinţific: consumul de alcool in timpul sarcinii poate afecta capacitaţile cognitive ale unui copil mai tarziu pe parcursul vieţii, inclusiv activitaţile de invaţare. Ar putea totodata avea drept efect o greutate mai mica la naştere”.
„Acest mesaj este mai important ca niciodata avand in vedere studii recente prin care industria alcoolului promoveaza informaţii derutante despre adevaratul impact al consumului de alcool in timpul sarcinii asupra sanataţii”.
Cercetarea a fost finanţata de National Institute for Health Research şi Medical Research Council din Regatul Unit al Marii Britanii.
Studiul, intitulat ”Dovezi ale efectelor expunerii prenatale la alcool asupra greutaţii copilului la naştere şi asupra neurodezvoltarii in urma unei analize sistematice a unor studii cvasi-experimentale”, a fost publicat in International Journal of Epidemiology.

Articolul precedentUn copil de patru ani a murit de gripa
Articolul următorDescoperire revolutionara In cazul Sindromului Down