Persoanele care renunta la fumat au mai multe sanse sa nu se Imbolnaveasca de cancer pulmonar – studiu

0
495

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care renunta la fumat, chiar si dupa o perioada Indelungata, Isi scad riscul de cancer pulmonar mai mult decat se credea anterior. Asta arata un studiu realizat de cercetatorii de la Institutul Wellcome Sanger Institute, UCL si colaboratorii lor, publicat In revista Nature.
Fumatul determina modificari la nivel intracelular In plamani si caile respiratorii, determinandu-le sa capete potential malign. Fenomenul poate fi Insa anulat prin renuntarea la acest viciu.
Anterior se credea ca lasatul de fumat scade riscul de cancer numai prin faptul ca nu se fac noi modificari la nivelul plamanului, nu datorita unei „vindecari”, chiar si partiale, a celulelor din structura aparatului respirator.
„Persoanele care au fumat foarte mult timp, 30, 40 sau mai multi ani, Imi spun adesea ca este prea tarziu pentru a renuntat la fumat, ca raul e deja facut. Ceea ce este atat de interesant la studiul nostru este faptul ca demonstreaza ca niciodata nu este prea tarziu sa renuntam – unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de tigari de-a lungul vietii, dar In cativa ani dupa ce au renuntat multe dintre celulele ce captusesc caile respiratorii nu au mai prezentat nicio dovada de deteriorare provocata de tutun”, a declarat autorul principal al studiului, doctor Peter Campbell de la Institutul Wellcome Sanger.
Oamenii de stiinta precizeaza ca analiza s-a limitat la nivelul cailor aeriene mari, primele afectate de componentele cancerigene din fumul de tigara. Astfel, cercetarile trebuie continuate pentru a evidentia ce se Intampla si la nivelul restului aparatului respirator.

Articolul precedentUn copil de patru ani a murit de gripa
Articolul următorDescoperire revolutionara In cazul Sindromului Down