EXCLUSIV Avizul epidemiologic obligatoriu pentru începerea şcolii: Este sau nu necesar?

0
616

Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, referitor la prezentarea avizului epidemiologic obligatoriu în învăţământul preuniversitar de stat că acordarea acestuia de către medicii de familie este o măsură nerealistă.

Medicul de familie a afirmat că avizul nu îşi are rostul mai ales în contextul epidemiologic al pandemiei de COVID-19 şi nici nu poate fi tehnic posibil efectuat.

“ Nu am cum să consult în 24 de ore toţi copiii de pe lista mea care merg la şcoală. Nu se vor acorda avizele. Nu putem să falsificăm lucrurile. Asta este imposibil. Este o măsură nerealistă”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra.

Potrivit acestuia, mult mai important decât orice fel de document care poate fi cerut de la medicii de familie este triajul epidemiologic care se realizează la intrarea în comunitate, de către personalul medical care ar trebui să existe în fiecare şcoală,

“Practic, trebuie ca fiecare şcoală să aibă un cadru medical angajat, cel puţin un asistent, nu mai vorbim despre medici, care trebuie să facă acest triaj epidemiologic zilnic”, a adăugat medicul de familie.

Responsabilitatea părinţilor, cea mai eficientă metodă pentru această perioadă 

Pe de altă parte, acesta a subliniat responsabilitatea părintelui care trebuie să observe starea de sănătate a copilului.

“Triajul epidemiologic are obiectivul de a identifica pacienţi copii care sunt simptomatici. Pentru acest lucru, nu îţi trebuie nicio facultate de medicină, trebuie să fii doar părinte ca să ştii că atunci când un copil dezvoltă o rinoree, tuşeşte, strănută, are dureri în gât, febră, nu trebuie dus la şcoală, ci trebuie să se ia legătura cu medicul de familie. Din punctul meu de vedere, triajul pe care îl face părintele în fiecare dimineaţă, atunci când îşi trezeşte copilul este cea mai eficientă metodă pe care o putem folosi în această perioadă”, a afirmat Dr. Gindrovel Dumitra.

Proiect de Ordin, pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Acesta a spus că pe site-ul Ministerului Sănătăţii există un proiect de Ordin, aflat în transparenţă decizională, care specifică că se va face un triaj epidemiologic în şcoală.

“Este o greşeală a conducătorilor unităţilor de învăţământ care fac acest lucru (n.r. cer aviz epidemiologic), în condiţiile în care avizele epidemiologice sunt necesare doar la intrarea în ciclu, nu şi la întoarcerea din vacanţe, iar pe de altă parte este o întârziere în aplicarea recomandărilor noastre din partea Ministerului Sănătăţii şi al Educaţiei, pentru că acel ordin care se află în transparenţă decizională ar fi trebuit să fi apărut deja”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos a fost afişat în dezbatere publică pe 31 august, având termen până pe 25 septembrie.

 

Articolul precedentAstraZeneca, pauză de la testarea vaccinului împotriva COVID-19, după apariția unei boli inexplicabile
Articolul următorCapacitatea de colectare de plasmă de la INHT București se va dubla începând de mâine