AstraZeneca, pauză de la testarea vaccinului împotriva COVID-19, după apariția unei boli inexplicabile

0
32

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli inexplicabile la un participant, scrie AFP.

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania, partener industrial al universităţii britanice, într-un comunicat.

AstraZeneca a precizat că este vorba despre o pauză „de rutină” în cazul unei „boli inexplicabile”, potrivit BBC.

Ad in title

Concluziile studiilor clinice sunt atent urmărite peste tot în lume, iar vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford este considerat un candidat puternic între cele dezvoltate la nivel global. După fazele de testare 1 şi 2 care s-au încheiat cu succes, există speranţa că acesta va fi între primele care vor ajunge pe piaţă.

În faza 3 de testare, începută de câteva săptămâni, sunt implicaţi 30.000 de oameni în SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Această fază a testării unui vaccin poate dura, în general, câţiva ani.

„În studiile ample, boli apar la întâmplare, dar trebuie analizate independent pentru a verifica asta cu atenţie”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.

O anchetă independentă analizează datele privind siguranţa înainte de a fi decis dacă studiul clinic poate fi repornit.

Este a doua oară când studiul pentru acest vaccin al Oxford a fost suspendat. În cazul testelor majore, acest lucru se întâmplă frecvent şi de fiecare dată când un voluntar este internat pentru că nu este imediat constatată cauza bolii dezvoltate.Este considerat că studiul va fi repornit în câteva zile, potrivit BBC.

Nu au fost oferite detalii privind efectele adverse apărute la subiectul britanic, însă este aşteptat ca el să îşi revină curând.

 

Articolul precedentCopiii folosesc cele două emisfere cerebrale pentru a înţelege limbajul, potrivit unui studiu
Articolul următorEXCLUSIV Avizul epidemiologic obligatoriu pentru începerea şcolii: Este sau nu necesar?