Copiii folosesc cele două emisfere cerebrale pentru a înţelege limbajul, potrivit unui studiu

0
583

Bebeluşii şi copiii folosesc ambele emisfere cerebrale pentru a înţelege limbajul, spre deosebire de adulţi, care descifrează limbajul în partea stângă a creierului, potrivit unui studiu desfăşurat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Georgetown.

Studiul, publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arată că, la aproape toţi adulţii, descifrarea frazelor se face în partea stângă a creierului. Studiul s-a bazat pe scanările cerebrale şi pe testele clinice realizate asupra pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) în această emisferă a creierului.

Cercetătorii au analizat în detaliu imaginile surprinse prin procedura rezonanţei magnetice (RMN).

În schimb, la copii este puţin probabil ca un accident cerebral survenit într-una dintre emisfere să afecteze limbajul, având în vedere că mulţi se recuperează chiar şi atunci când partea stângă a creierului este afectată. Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că această capacitate se distribuie între ambele emisfere la o vârstă timpurie.

Utilizarea ambelor emisfere furnizează un mecanism de compensare după o leziune neuronală. De exemplu, dacă emisfera stângă este afectată de un accident vascular perinatal – ce survine imediat după naştere – un copil va învăţa să vorbească folosind emisfera dreaptă a creierului, a explicat experta în neurologie de la Universitatea din Georgetown, Elissa Newport, relatează EFE, citată de Agerpres.

Ea a precizat că studiul demonstrează că este posibil ca un copil care se naşte cu paralizie cerebrală ce afectează o emisferă a creierului să dezvolte capacităţi cognitive în cealaltă emisferă cerebrală. „Este o veste bună pentru copiii mici care sunt afectaţi de o leziune neuronală”, a subliniat cercetătoarea americană.

În cadrul studiului, au fost selectaţi 39 de copii sănătoşi cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani, precum şi adulţi cu vârste între 18 şi 29 de ani, cărora li s-a cerut să înţeleagă propoziţii „bine învăţate”. Ulterior au fost analizate punctele de activare din fiecare emisferă, folosind rezonanţa magnetică funcţională, imaginile fiind comparate pe grupuri de vârstă: 4-6; 7-9; 10-13 şi 18-29.

Potrivit studiului, copiii prezintă o activare a limbajului în zona stângă a creierului, însă cei cu vârstă fragedă au demonstrat o activare corespunzătoare şi a emisferei cerebrale drepte.

În schimb, la adulţi, emisfera dreaptă se activează la procesarea emoţiilor exprimate prin voce, în timp ce la copiii mici ambele emisfere se dedică, fiecare în parte, descifrării înţelesului frazei şi recunoaşterii efectului emoţional.

Articolul precedentPasagerii vor avea acces direct la aerogara Plecări a aeroportului Otopeni; corturile vor fi demontate
Articolul următorAstraZeneca, pauză de la testarea vaccinului împotriva COVID-19, după apariția unei boli inexplicabile