Capacitatea de colectare de plasmă de la INHT București se va dubla începând de mâine

0
124

Capacitatea de colectare de plasmă prin procedura de plasmafereză se va dubla în București începând de mâine. Acest lucru este posibil prin instalarea gratuită la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în data de 10 septembrie 2020, a celui de-al doilea echipament de plasmafereză.

”Mâine se instalează echipamentul. Abia ieri Institutul de Hematologie ne-a confirmat că acceptă echipamentul. De mâine vor fi două echipamente. De asemenea, mai este un al treilea echipament care va fi în stand-by și când cei de la Centrul de Transfuzie se hotărăsc că le este util îl vom instala și pe acela și în felul acesta sunt trei echipamente”, a declarat Florin Hozoc, CEO al companiei care pune la dispoziție echipamentele de colectare a plasmei, pentru Sănătatea.TV și www.RoHealthReview.ro.

Potrivit lui Florin Hozoc, aceste echipamente vor ajuta la fluidizarea persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 și care așteaptă să doneze plasma convalescentă.

”Nu cunosc numărul celor care se află pe lista de aștepare. Dar am în schimb foarte mulți donatori din București care au fost contactați de către spitalele unde au fost tratați, au semnat și au primit pe mail de la spitalele respective consimțământul informat prin care își dau acordul să fie contactați de Centrul de Transfuzie ca să doneze plasmă și au cel puțin trei săptămâni de când nu i-a sunat nimeni de la Centrul de Transfuzie, deși spitalele au transmis datele către Centrul de Transfuzie. Pe de altă parte, avem destul de mulți donatori care sună la Centrul de Transfuzie și li se spune că vor fi contactați când se va putea să fie programați. Eu estimez că peste 100 de astfel de cazuri sunt doar în București care așteaptă să doneze, să fie contactați pentru donare”, a mai adăugat Florin Hozoc.

Florin Hozoc a explicat și ce presupune echipamentele donate și care este procedura de colectare a plasmei: ”Este un echipament care recoltează sângele, îl separă reținând doar plasma și restituie în corpul donatorului toate celelalte elemente însemnând globule roșii, globule albe, trombocite astfel încât donatorul să doneze doar plasma care se reface în maxim 48 de ore și în felul acesta să poată să doneze mai multă plasmă, de trei ori mai multă plasmă decât dacă face donare de sânge, adică donează 600ml, și să poată să repete procedura de donare la fiecare două săptămâni, nu cum este la donarea de sânge unde nu se poate repeta procedura decât după opt săptămâni. Înseamnă o eficientizare foarte importantă în această perioadă când ne străduim să colectăm cât mai multă plasmă”.

Fiecare echipament de colectare a plasmei prin procedura de plasmafereză costă 25.000 de euro, cu tot cu TVA.

În ceea ce privește cel de-al treilea echipament, Florin Hozoc a declarat: ”Echipamentul este pe stand-by, este la noi în depozit. Când se hotărăsc, îl punem la dispoziție. Dacă vom vedea în continuare că avem cozi și nu sunt programați în timp scurt donatorii, vom mai insista cum am făcut și până acum și să accepte Centrul echipamentul ca să poată lucra mai eficient”

Potrivit Florin Hozoc, în Marea britanie peste 110.000 de persoane vindicate de COVID-19, dintr-un total de 330.000, s-au înscris la centrele de transfuzie pentru donare de plasmă. Asta în timp ce în România, de la începutul pandemiei, nu au fost mai mult de 1.000 de donatori în total.

Articolul precedentEXCLUSIV Avizul epidemiologic obligatoriu pentru începerea şcolii: Este sau nu necesar?
Articolul următorVama Otopeni a redirecţionat 2,3 milioane de măşti neconforme care urmau să între în România