Dr. Cornelia Gheorghiu: Diabetul zaharat este cauzat printre altele si de proastele noastre obiceiuri

0
26

in Romania, aproximativ 2 milioane de oameni se lupta cu diabetul zaharat, una dintre cele mai invalidante si costisitoare afectiuni.70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

„Vrand nevrand luam contact cu aceasta boala care este cauzata printre altele si de proastele noastre obiceiuri care nu au fost dintotdeauna asa. Nu stiu cat suntem noi de stresati cat de mult ne stresam noi, adica nu stim sa ne gestionam bine stresul pentru ca insasi viata este un stres la o adica, dar toata problema este cum il gestionam noi, cum ne organizam noi in asa fel viata incat sa nu suferim. Este adevarat ca putem trai pana la 120 de ani, dar toata problema este cum traim”, dr. Cornelia Gheorghiu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Diabetul zaharat afecteaza atat starea de sanatate a oamenilorcat si productivitatea acestora pe piata muncii.

Ad in title

„Povara pe care o lasa diabetul asupra societatii este covarsitoare atat in ceea ce priveste costurile legate de tratamentul pe care il implica diabetul zaharat cat si datorita efectelor pe care le are asupra productivitatii muncii avand in vedere ca majoritatea persoanelor afectate de diabet zaharat de tip au varsta cuprinsa intre 40 si 59 de ani, adica oameni care ar trebui sa fie in campul productiei. De unde vin costurile? Costurile in diabetul zaharat vin din tratarea complicatiilor, si aceastea sunt numeroase”, a precizat dr. Delia stefanescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.

Articolul precedentMS: Imbunatatirea salarizarii personalului medical, conditie pentru insanatosirea sistemului de sanatate
Articolul următorICF va prelua activitatea de hematologie a Institutului National de Hematologie Tranfuzionala „Prof. dr. C.T. Nicolau”