Depresia – care sunt semnele si cand trebuie consultat un specialist

0
312

Potrivit datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la nivel global, aproximativ 121 de milioane de oameni sunt afectati de depresie.

Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, prof. asoc. dr. Ileana Botezat, medic primar psihiatru, a afirmat ca diferentierea dintre depresie si o stare de tristete profunda imbraca anumite caracteristici specifice:

„Starea de tristete profunda sa dureze mai mult de doua-trei saptamani, sa nu se compenseze prin somn, prin odihna, pentru ca putem fi tristi si in urma unui efort fizic prelungit sau unui efort psihic prelungit”, a explicat medicul.

Potrivit acesteia, la sentimentul de tristete profunda se mai adauga si alte simptome precum lipsa de somn sau insomnia persistenta, lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate. De asemenea, la femei se poate sista si ciclul menstrual.

Alte tendinte care ar trebui sa alarmeze, fie persoana care sufera de depresie, fie un apropiat al acesteia, sunt aparitia a din ce in ce mai multe ganduri legate de neputinta, de inutilitate si a unei lipse de energie.

„Apar ganduri legate de neputinta, de inutilitate, de esec si o lipsa de energie, care impedica persoana sa aiba initiative, sa faca chiar activiati care-i placeau foarte mult inainte. Deci nu mai ai placere de nimic, nu mai ai chef de nimic, nici macar sa-ti vezi prietenii, sa iesi in oras, afara, in societate”, a adaugat Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

Alte manifestari care ar trebui sa determine consultarea de urgenta a unui specialist sunt faptul ca omul afectat de depresie nu se mai ingrijeste, nu se mai duce la serviciu si incepe sa aiba ganduri suicidale.

„Aceasta combinatie de suferinta psihica, asociata cu semnele biologice sau cu amenintarile cu moartea, daca nu alarmeaza persoana in cauza, ar trebui sa alarmeze pe cineva din preajma lui”, atrage atentia medicul primar psihiatru Ileana Botezat.

in acest context, specialistul a subliniat importanta campaniilor de senzibilizare a populatiei privind depresia si necesitatea ca afectiunea sa fie diagosticata si tratata la timp, intrucat netratata, poate fi fatala.

Articolul precedentSpecialist: „Ar fi necesara reimplementarea in scoli a programului de screening pentru depistarea scoliozei”
Articolul următorConsumul de legume verzi, cu frunze, ar putea ajuta la incetinirea imbatranirii creierului