Organizatia Mondiala a Sanatatii: Vaccinarea antigripala, cel mai eficient mod de prevenire a complicatiilor gripei

0
113

Cu toate ca, de obicei, gripa se manifesta usor si majoritatea oamenilor se recupereaza rapid, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza cain unele cazuri aceasta boala respiratorie contagioasa, cauzata de virusi gripali, poate conduce la complicatii severe si deces.

De aceea,OMS arata ca cel mai eficient mod de a preveni gripa este prin vaccinare. Pentru ca virusurile gripale se schimbain fiecare an si devin mai puternice, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala anual.

Specialistii de la OMS arata ca vaccinarea ar trebui sa fie facuta cu prioritate de catre persoanelein varsta, femeileinsarcinate, copiii mici si persoanele cu afectiuni de sanatate, precum si de catre personalul medical, cei care sunt cei mai expusi la virusul gripal.in 2017, OMS sustine campanii de vaccinare antigripala care au locin peste 10 tari dinintreaga regiune europeana a OMS1.

„Persoanelein varsta au un risc mai mare de a suferi de boli grave si de deces decat orice alta categorie de varsta. Acestea sunt mai predispuse sa fie spitalizate din cauza gripei si au nevoie de mai mult timp pentru a se recuperain urma bolii. Din aceste motive, OMS recomanda ca cel putin 75% dintre persoanelein varsta sa fie vaccinateimpotriva gripeiin fiecare aninainte deinceperea sezonului. Majoritatea tarilor europene au adoptat aceasta recomandare si au ca scop atingerea acestui nivel de acoperire a vaccinarii”, a declarat dr. Miljana Grbic, sef al Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania.

Recomandarea OMS vinein contextulin care peste 90% din decesele asociate gripei au locin randul persoanelor varstnice.in cadrul acestei categorii de varsta au loc cele mai multe spitalizari din cauza gripei.

Studiu: 650.000 de decese au loc anual din cauza gripei sezoniere

Un studiu2 recent despre raspandirea gripei arata ca, anual,gripa sezoniera provoacaintre 291.000 si 650.000 de decese la nivel mondial. Datele analizate pe baza informatiilor stranse din 47 de tari arata ca numarul deceselor provocate de gripa depaseste estimarile anterioare, potrivit caroraintre 250.000 si 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere.

Rezultatele studiului au scosin evidenta ca cel mai mare numar de persoane decedate din cauza gripei esteinregistratin regiunile cele mai sarace ale lumii siin randul varstnicilor. Persoanele de 65 de ani si peste aceasta varsta si cele care traiescin statele din Africa subsahariana prezinta cel mai mare risc de deces cauzat de boli respiratorii asociate gripei.

Cum ne protejam de gripa

Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin stranut si tuse. Simptomele gripei includ: febra, durere de gat, secretii nazale, tuse seaca, oboseala, durere de cap sau dureri musculare. Pentru prevenireaimbolnavirii cu gripa, pe langa vaccinare, medicii3recomanda respectarea catorva masuri de igiena:

Spalati-va pe mainiin mod regulat cu apa si sapun. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel atunci cand stranutati. Stati acasa cand sunteti bolnav. Nu reutilizati batiste sau servetele. Virusul gripei si alte virusuri respiratorii pot supravietui  temporarin afara corpului, astfelincat va puteti infecta atingand batiste si servetele utilizate.

 

Surse:

1Organizatia Mondiala a Sanatatii http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/news/news/2017/10/giving-influenza-vaccination-a-boost-among-older-people

2Organizatia Mondiala a Sanatatii Up to 650 000 people die of respiratory diseases linked to seasonal flu each yearhttp://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/seasonal-flu/en/

3Ghid pentru protectiaimpotriva gripei, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibilehttp://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/618-gripa-si-vaccinarea-antigripala-informatii-utile/file 

Articolul precedentSpecialist: „Ar fi necesara reimplementarea in scoli a programului de screening pentru depistarea scoliozei”
Articolul următorConsumul de legume verzi, cu frunze, ar putea ajuta la incetinirea imbatranirii creierului