Consumul de legume verzi, cu frunze, ar putea ajuta la incetinirea imbatranirii creierului

0
162

Persoanele care consuma, zilnic, cel putin o portie de legume verzi, cu frunze, pot contribui astfel la atenuarea procesul de imbatranire al creierului, arata un studiu.

Potrivit datelor, consumul zilnic de legume este asociat cu o rata mai scazuta de imbatranire a creierului, echivalentul a 11 ani de mentinere a creierului mai tanar.

La realizarea studiului au participat 960 de subiecti, cu varsta medie de 81 de ani, care nu prezentau semne de dementa. Monitorizarea participantilor a durat aproximativ 4.7 ani, timp in care oamenii au completat chestionare privind dieta urmata, dar si teste cognitive.

Subiectii au fost impartiti in mai multe grupe, in functie de obiceiurile dietetice.

in urma cercetarii, specialistii au constat ca persoanele care au consumat zilnic, in medie, 1.3 portii de legume verzi au avut o rata mai scazuta de declin la testele de memorie si aptitudini de gandire, decat cele care au mancat in fiecare zi sub 0.8 portii de legume verzi.

Specialistii au mentionat ca rezultatele studiului au ramas valide si dupa ce s-au luat in considerare si alti factori care ar putea afecta sanatatea creierului, precum fumatul, hipertensiunea, obezitatea, nivelul de educatie al populatiei si cantitatea de activitati fizice si cognitive desfasurate.

Cu toate acestea, coordonatorul echipei a subliniat faptul ca cercetarea nu demonstreaza ca un consum de legume verzi, cu frunze, incetineste imbatranirea creierului, ci doar arata o asociere intre acesti factori.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la o universitate de medicina din Statele Unite si a fost publicat in revista de specialitate Neurology.

Articolul precedentOrganizatia Mondiala a Sanatatii: Vaccinarea antigripala, cel mai eficient mod de prevenire a complicatiilor gripei
Articolul următor1 din 2 romani ce depind de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit nu gasesc donator compatibil