1 din 2 romani ce depind de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit nu gasesc donator compatibil

0
5

La fiecare 3 minute, in lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sange. Multi dintre ei pot fi vindecati prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

Din pacate, mai putin de 30% dintre pacienti au un donator compatibil in familie, pentru restul de 70%, singura sansa la viata fiind gasirea unui donator compatibil neinrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Pacienti romani asteapta in acest moment un donator neinrudit cu care sa fie compatibili. sansele de a gasi un donator-pereche sunt insa doar de 50%: numai pentru 1 din 2 pacienti romani a caror viata depinde de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice reuseste sa gaseasca un donator voluntar compatibil. Desi Registrul National numara in prezent aproape 50.000 de posibili donatori, acesta este prea mic pentru a gasi donator-pereche tuturor pacientilor romani care asteapta sa fie vindecati.

Totusi, daca numarul de donatori voluntari inscrisi ar ajunge la 100.000, sansele pacientilor romani de a avea un donator-pereche ar ajunge la 75%.

Dezvoltarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice inseamna, practic, mai multe sanse la viata pentru pacientii romani care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice, avand in vedere ca probabilitatea identificarii unui potential donator compatibil este mai ridicata in randul persoanelor din aceeasi zona geografica, respectiv aceeasi grupa populationala.

in plus, identificarea unui donator voluntar compatibil in Registrul National inseamna o injumatatire a timpului de asteptare de la gasirea donatorului-pereche pana la realizarea procedurii de transplant, comparativ cu situatia in care donatorul este dintr-o alta tara.

Deocamdata, pentru 1 din 10 pacienti romani donatorul compatibil care i-a salvat viata a fost gasit in Registrul National.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este interconectat cu registre ale donatorilor din peste 40 de tari, iar impreuna toate Registrele numara peste 30 milioane de posibili donatori voluntari.

„Fiecare persoana inscrisa in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este eroul din umbra si poate fi sansa la viata pentru un pacient care are indicatie de transplant de celule stem hematopoietice. Cresterea Registrului National prin inscrierea unui numar cat mai mare de romani din toate zonele tarii, este esentiala pentru jumatate din pacientii romani pentru care din pacate nu gasim donatori compatibili niciunde in lume. inscrierea in Registru nu inseamna automat donare – numai 1 din 450 de posibili donatori voluntari este identificat ca fiind compatibil cu un pacient si ajunge sa doneze efectiv.”, a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, Directorul General al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Anul acesta, in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice s-au inscris peste 10.000 de donatori, reprezentand o crestere cu 15% a bazei de date locale. Multi dintre acestia s-au inregistrat in urma campaniei „Doneaza o sansa la viata: Fii Eroul din umbra!”, organizate in acest an in 15 orase din Romania: Arad, Bacau, Brezoi, Bucuresti, Caracal, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Slatina, Slobozia, Targu Mures si Timisoara.

Mai multe detalii despre cum s-a derulat campania „Doneaza o sansa la viata!”, pot fi gasite pe: http://www.registru-celule-stem.ro/evenimente-curente/

http://www.rndvcsh.ro/foto-video/

Organizator: Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentConsumul de legume verzi, cu frunze, ar putea ajuta la incetinirea imbatranirii creierului
Articolul următorSpecialistii avertizeaza: Disfunctia erectila ar putea fi un indicator precoce al existentei unei boli cardiovasculare