Specialist: „Ar fi necesara reimplementarea in scoli a programului de screening pentru depistarea scoliozei”

0
143

Conf. dr. Alexandru Ulici, medic ortoped si managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, sustine ca in scolile romanesti este necesara reimplementarea unui program de screening pentru depistarea scoliozei. Cu toate acestea, el subliniaza ca in legislatie exista numeroase probleme care impiedica acest lucru.

„Programul acesta a inceput destul de timid. Sunt o groaza de probleme in legislatia romaneasca pentru a desfasura un screening. Practic, tu ai putea sa desfasori, sa consulti acei bolnavi prin cabinetele scolare, numai ca ajungerea intr-un cabinet scolar presupune o groaza de autorizatii si atunci devine foarte greu pentru un medic, care mai are si altceva de facut, sa faca screening-ul scolar”, a afirmat conf. dr. Alexandru Ulici, in cadrul unui interviu acordat SanatateaTV.ro.

Potrivit acestuia, pentru desfasurarea unui astfel de program ar fi necesara existenta unui personal pregatit in scoli, al carui acces in unitati sa fie facilitat.

„Medicii scolari nu au cunostinte suficiente pentru a depista scoliozele, deci ar trebui sa existe un personal pregatit pentru asa ceva si apoi sa se faciliteze accesul acestui personal in scoli”, a adaugat specialistul.

in acest context, conf. dr. Alexandru Ulici a spus ca o solutie pentru depistarea la timp a scoliozei ar fi implementarea unei legi prin care parintii sa-si duca anual copiii la un consult ortopedic.

„Cred ca cel mai simplu ar fi ca toti copiii sa fie obligati sa vina la control, cred ca aceasta ar fi solutia ideala. Toti copiii sa fie obligati prin lege la un consult de ortopedie pediatrica o data pe an, deci daca s-ar face un astfel de consult pentru toti copiii si daca s-ar face ca in alte tari civilizate cum ar fi Franta, in care sa iti pierzi asigurarea daca nu iti duci copilul la controlul periodic, atunci lucrurile ar fi rezolvate.”, a completat medicul.

Conf. dr. Alexandru Ulici a explicat ca o asemenea rutina ar contribui la depistarea in stadii precoce si a altor afectiuni.

Articolul precedentAnual, aproximativ 650 de mii de decese sunt cauzate de bolile respiratorii asociate gripei sezoniere
Articolul următorDepresia – care sunt semnele si cand trebuie consultat un specialist