Anual, aproximativ 650 de mii de decese sunt cauzate de bolile respiratorii asociate gripei sezoniere

0
270

in fiecare an, aproape 650 de mii de decese sunt asociate bolilor respiratorii cauzate de gripa sezoniera, arata estimarile Centrului American pentru Controlul si Preventia Bolilor, Organizatiei Mondiale a Sanatatii si partenerilor globali din domeniul sanatatii.

Noile cifre se bazeaza pe date colectate recent, provenite din grupuri de state variate, inclusiv din cele cu venituri medii mai mici si exclud decesele cauzate de bolile non-respiratorii, informeaza OMS.

„Aceste cifre arata povara ridicata pe care o constituie gripa sezoniera si costurile substantiale sociale si economice pe care le produce lumii. Ele evidentiaza importanta preventiei gripei sezoniere, dar si a pregatirii pentru pandemii „, a spus dr. Peter Salama, directorul executiv al programului de urgenta in domeniul Sanatatii al OMS.

Estimarile au luat in considerare descoperirile facute de studii recente in domeniul mortalitatii asociate gripei sezoniere, inclusiv un studiu facut de Centrul American pentru Controlul si Preventia Bolilor, publicat pe 14 decembrie, in revista de specialitate The Lancet.

Potrivit Centrului, cele mai multe decese se produc in randul populatiei de peste 75 de ani si in tarile din regiunile sarace. in Africa Sub-Sahariana se inregistreaza cel mai ridicat grad de risc privind mortalitatea asociata gripei sezoniere, urmata indeaproape de regiunile din Estul Mediteranei si Asia de Sud-Est.

„Toate statele, sarace si bogate, mici si mari, trebuie sa colaboreze pentru a controla epidemia de gripa sezoniera inainte de aparitia urmatoarei pandemii. Acest lucru include cresterea capacitatii de a detecta si raspunde epidemiei si intarirea sistemului sanitar, astfel incat sa fie imbunatatita sanatatea celor vulnerabili si supusi celui mai mare risc de imbolnavire”, a adaugat dr. Peter Salama.

Aproape toate decesele in randul copiilor sub cinci ani cu infectii ale tractului respirator asociate gripei au loc in statele aflate in curs de dezvoltare, dar efectele epidemiilor de gripa sezoniera asupra celor mai saraci nu sunt cunoscute in totalitate, mentioneaza OMS.

in acest context, organizatia incurajeaza statele sa prioritizeze preventia gripei si sa ofere informatii despre politicile de preventie. Anual, este recomandata vaccinarea impotriva gripei sezoniere pentru a se preveni imbolnavirile si complicatiile produse de aceasta infectie.

Articolul precedentCum protejam spatele copiilor – posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Articolul următorSpecialist: „Ar fi necesara reimplementarea in scoli a programului de screening pentru depistarea scoliozei”