Cum protejam spatele copiilor – posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale

0
51

Aparitia problemelor de spate ale copiilor poate fi evitata daca parintii mobileaza camera copiilor cu un birou si un scaun corespunzatoare si daca le reamintesc mereu sa stea drepti, cu umerii trasi in spate, spune conf. dr. Alexandru Ulici, medic ortoped si managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

„Copilul trebuie sa stea drept, umerii trasi un pic inapoi si trebuie sa stea drept si atunci cand sta in picioare si atunci cand merge, dar si atunci cand sta in sezut, iar pentru statul in sezut e o problema din ce in ce mai mare mobilierul care face parte din viata copilului o perioada foarte lunga de timp. Ganditi-va mobilier de invatat la scoala, mobilier de invatat acasa. Este imposibil sa isi faca temele altfel decat la un birou. Sunt putini cei care incearca sa invete in pat si asta este mult mai rau”, spune managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

in acest context, conf. dr. Alexandru Ulici a mentionat ca ar fi foarte bine daca in scoli s-ar utiliza din nou mobilierul cu spatar si cu un plan inclinat pentru scris.

„Recomandarea noastra este sa reusim sa ne intoarcem cumva pe cat posibil la mobilierul vechi din scoli, cele cu un oarecare spatar si cu un plan inclinat pentru scris-genul pupitrului. Pentru ca mobilierul care exista azi in scoli este absolut inadecvat si asociatia de parinti ar trebui sa ia atitudine. Ar trebui schimbat tot mobilierul din scoli”, a afirmat conf. dr. Alexandru Ulici.

in ceea ce priveste mobilierul de studiu din camera copiilor, acesta spune ca este recomandat ca scaunul sa aiba un spatar inalt, iar planul pentru scris sa fie inclinat.

„Trebuie sa fie scaun cu spatar inalt, nu neaparat directoral, dar un scaun cu un spatar mai inalt si foarte usor se poate face un plan inclinat pentru scris, un placaj obisnuit cu doua picioruse in capete ca sa ridice un pic planul scrisului, astfel incat copilul sa poata sta drept”, a mai explicat conf. dr. Alexandru Ulici.

Articolul precedentSperanta de viata in Romania a ajuns la 75 de ani, dar inca este cu aproape sase ani sub media UE
Articolul următorAnual, aproximativ 650 de mii de decese sunt cauzate de bolile respiratorii asociate gripei sezoniere