Speranta de viata in Romania a ajuns la 75 de ani, dar inca este cu aproape sase ani sub media UE

0
54

Un raport al Uniunii Europene arata ca speranta de viata in Romania a crescut cu aproape patru ani intre 2000 si 2015, ajungand la 75 de ani. in ceea ce priveste decesele, principalele cauze le reprezinta bolile cardiovasculare si cancerul.

Potrivit documentului, desi speranta de viata in Romania a inregistrat o crestere, ea ramane cu aproape sase ani sub media UE si este a patra cea mai mica la nivelul tarilor UE.

Potrivit statisticilor, bolile sistemului circulator au determinat o rata de 951,3 decese per 100 000 de locuitori in 2014, fiind de doua ori si jumatate mai mare decat media UE (373,6) si a doua cea mai ridicata rata de mortalitate din spatiul comunitar dupa Bulgaria.

in ceea ce priveste cancerul, in tara noastra, cele mai multe decese au fost cele produse de cancerul pulmonar, rata crescand cu 15% in perioada 2000-2014.

De asemenea, potrivit datelor prezentate de UE, mortalitatea cauzata de cancerul colorectal a crescut brusc din anul 2000, cu mai mult de 30 %, in ciuda eforturilor depuse in acest sens.

Mortalitatea infantila, HIV-ul si TBC-ul, probleme majore in Romania

Potrivit raportului, o alta problema importanta in Romania o reprezinta mortalitatea infantila, cu o rata de 7,6 decese per 1 000 de nasteri vii. Uniunea Europeana atrage atentia ca cifra a fost cea mai ridicata din spatiul comunitar.

in plus, Uniunea Europeana subliniaza ca mai multe boli infectioase reprezinta in continuare amenintari majore pentru sanatatea populatiei din Romania.

Potrivit raportului, desi rata noilor cazuri de HIV raportate ramane sub media UE (o rata de notificare de 3,8 per 100 000 de locuitori, comparativ cu 5,8 in UE), aceasta a crescut de aproape trei ori din anul 2000. Pe de alta parte, rata noilor cazuri de tuberculoza raportate a scazut substantial din anul 2003, dar este inca de departe cea mai ridicata din toate tarile UE, inregistrandu-se 76,5 cazuri noi per 100 000 de locuitori in anul 2015.

Articolul precedentOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala pentru 75% dintre persoanele de peste 65 de ani
Articolul următorCum protejam spatele copiilor – posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale