Cristian Busoi: Guvernul trebuie sa se asigure ca medicamentele destinate Romaniei ajung la pacienti

0
123

Eurodeputatul Cristian Busoi atrage atentia decidentilor guvernamentali ca masura care vizeaza scaderea preturilor la medicamente trebuie dublata de masuri de descurajare a exporturilor paralele. Mai mult, este de parere ca Guvernul trebuie sa se asigure ca medicamentele destinate Romaniei ajung la pacienti, se arata intr-un comunicat de presa.

a€œLa cel mai mic pret din UE, va exista tentatia ca unele medicamente originale, in loc sa ajunga in farmaciile si spitalele din tara, sa fie revandute in statele vest-europene. Nu in ultimul rand, trebuie identificata o solutie pentru medicamentele generice. Nu trebuie sa mai ajungem in situatia grava in care pacientii bolnavi de cancer, spre exemplu, erau nevoiti sa-si cumpere medicamentele din Ungaria sau Austria, din cauza ca acestea nu erau aduse in Romania din motive comerciale”, este de parere eurodeputatul Cristian Busoi.

De altfel, Cristian Busoi solicita Guvernului sa nu mai dezinformeze populatia si sa nu induca false sperante pacientilor ca in bugetul Sanatatii vor fi mai multi bani pentru medicamente.

„in contextul dezbaterii privind preturile medicamentelor sunt necesare cateva clarificari extrem de importante. Sustin cu tarie aplicarea legii, prin respectarea OM 75/2009. Este normal ca Romania sa plateasca pentru medicamente cel mai mic pret din Uniunea Europeana. Un beneficiu foarte mare este acela ca pacientii vor putea cumpara la cel mai mic pret din UE medicamentele originale sau generice, care se elibereaza cu reteta. Constat insa cu surprindere ca aceasta situatie, de altfel normala, de aplicare a legii este folosita de Guvern ca ampla operatiune de PR si propaganda. De la nivelul cel mai inalt, se acrediteaza ideea ca se vor face economii de sute de milioane de euro la buget. Aceste declaratii arata, fie ca nu exista cunostinte elementare privind mecanismul clawback, fie, si mai probabil, se incearca pacalirea populatiei. Romanii trebuie sa stie ca tot consumul de medicamente decontate de catre sistemul de asigurari, ce depaseste 1,515 miliarde de lei pe trimestru, se returneaza de catre industria farmaceutica, prin taxa clawback”, se mai arata in comunicatul de presa.

Eurodeputatul arata ca numai in ultimii trei ani, taxa clawback a adus bugetului CNAS aproape un milliard de euro, iar previziunile pentru 2015 arata ca suma colectata din taxa va fi mai mare ca anii trecuti. Ca si procent, din consumul total de medicamente, taxa clawback reprezinta 25%. in eventualitatea in care toate preturile la medicamente vor scadea cu 20%, consecinta va fi ca taxa clawback se va diminua considerabil, cel mai probabil catre valorarea de 5%. in aceste conditii, nu vor ramane bani in plus in bugetul Sanatatii, pentru medicamente. Altfel spus, vor scadea cheltuielile CNAS cu medicamentele, dar vor scadea si veniturile pe care CNAS le incaseaza din taxa clawback, potrivit eurodeputatului.

Articolul precedentSpecialisti de talie nationala si internationala la INTERDIAB 2015
Articolul următorBoala cronica de rinichi, un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat