Prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu: Este extrem de necesar un program de screening in boala cronica de rinichi

0
210

Boala cronica de rinichi este o afectiune din ce in ce mai frecventa, studiile aratand ca in Romania 1.3 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune. Mai mult, specialistii atrag atentia ca jumatate dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta la un moment dat si boala cronica de rinichi. Astfel, preventia si diagnosticarea precoce joaca un rol esential.

a€œFata de situatia ingrijoratoare care era acum 20 de ani in Romania, cand aveam o mie si ceva de pacienti pusi pe dializa, ceea ce insemna cam 50 de pacienti pe milion populatie, astazi avem peste 10.000 de pacienti pe dializa. Deci, cresterea a fost impresionanta. Chiar si azi avem o crestere importanta, peste media europeana care este de 5%. in Romania 87,2% dintre pacientii care sunt in programele de substitutie renala sunt pe hemodializa si numai in total, dializa peritoneala si transplantul sunt cam de 12%. 7,7% din populatia adulta generala din Romania are boala cronica de rinichi. Este extrem de necesar un program de screening, adica trebuie sa luam populatiile la risc – supraponderalii si obezii, pacientii cu hipertensiune, pacientii cu diabet si prediabet – si trebuie sa le evaluam pentru a pune diagnosticul cat mai precoce al bolii cronice de rinichi. Numai astfel vom putea sa cunoastem cu adevarat care este situatia reala si sa facem ceva pentru acesti pacienti”, a declarant prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedinte Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

in acest context, se poate vorbi de boala cronica de rinichi ca despre o problema de sanatate publica in rezolvarea careia ar trebui sa fie inclusi atat medicii specialisti, autoritatile, cat si medicii de familie.

„Aceasta afectiune este una plurifactoriala. Nu este vorba doar de o afectare a rinichiului fara vreo cauza. Este legata de stilul de viata, de modul de alimentatie. Probabil si factorii genetici sunt implicati in aparitia acestor afectiuni si boala cronica de rinichi cu siguranta ar beneficia, pentru a putea fi depistata precoce si a putea sa facem screening-ul grupurilor la risc, de un program de preventie care sa faca parte din activitatea curenta a medicului de familie”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, expert in politici de sanatate publica.

Un rol esential in echipa pluridisciplinara care ingrijeste pacientul cu boala cronica de rinichi il are si pacientul, acesta fiind si factorul principal de care depinde depistarea din timp a bolii.

a€œCa medic va pot spune ca boala trebuie depistata foarte repede. Preventia este cea mai importanta ca sa putem trata corespunzator acesti pacienti si sa nu ajungem la complicatii si la stadii finale. Iar din punct de vedere al pacientului, eu zic ca se poate trai si cu bolile cornice de rinichi, cu o calitate a vietii foarte buna”, a declarat dr. Anne Marie Craciun, medic diabetolog in cadrul Institutului Paulescu din Bucuresti. Dr. Anne Marie Craciun se numara printre pacientii cu boala cronica de rinichi.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei de presa a€œBoala cronica de rinichi, un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat”, organizata cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului 2015.

Articolul precedentSpecialisti de talie nationala si internationala la INTERDIAB 2015
Articolul următorBoala cronica de rinichi, un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat