Exemplul Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus în China, unde niciun caz nou nu a mai fost înregistrat de joi, este o „speranţă” pentru lume, a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Wuhan nu a raportat niciun caz nou pentru prima dată de la apariţia epidemiei”, şi-a exprimat satisfacţia şeful OMS într-o conferinţă de presă online de la Geneva. „Wuhan dă speranţă restului lumii arătând că şi cea mai gravă situaţie este reversibilă”, a adăugat el.

 

COVID-19: Două zile fără nicio contaminare nouă în China

Pentru a treia zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio contaminare locală nouă, chiar dacă numărul cazurilor importate a atins un nivel record (39).
De asemenea, potrivit directorului departamentului de boli infecţioase de la Primul Spital Universitar din Beijing, Wang Guiqiang, citat de Xinhua, până în prezent nu a fost raportat nici vreun caz nou de COVID-19 recidivantă, adică transmisă de pacienţi care au fost testaţi din nou pozitiv după fuseseră trataţi.
Medicul a spus vineri într-o conferinţă de presă că două rezultate negative la teste de acid nucleic sunt necesare pentru ca pacienţii să poată fi externaţi şi, în plus, după externare, este necesară o perioadă de autoizolare la domiciliu, timp de 14 zile, pentru a se evita infectarea altor persoane, în cazul în care infecţia recidivează, scrie Agerpres.
Faptul că virusul a început să se răspândească în China a devenit subiectul celei mai recente dispute dintre Statele Unite şi China, cele două mari economii ale lumii.
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că respectă foarte mult China şi pe preşedintele acesteia, Xi Jinping, dar este regretabil faptul că virusul a început acolo şi a scăpat de sub control, după cum relatează Reuters. La aceeaşi conferinţă de presă, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că întârzierea Beijingului în a face cunoscută informaţia a creat riscuri pentru oameni în lumea întreagă. El a precizat că nu este vorba de a da vina pe cineva, dar guvernul chinez a fost primul care a ştiut despre riscul prezentat de virus şi i-a luat mult timp să împărătşească informaţii vitale.
OMS a anunţat vineri că numărul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 în toată lumea, iar numărul deceselor a depăşit pragul de 9.000 de morţi.