Interviu: Bronhopneumonia, afectiune inflamatorie a plamanului

0
1696

Bronhopenumonia este o afectiune inflamatorie acuta a plamanului, cu o evolutie severa. Prin gravitate si formele severe poate sa fie o evolutie spre agravare a unei pneumonii. Medicul pneumolog Beatrice Mahler, manager al Institutului National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a explicat pentru Sanatatea TV ce este bronhopneumonia.
„Pneumonia este o infectie localizata, de regula, la nivelul unui lob pulmonar, iar bronhopneumonia este o afectiune inflamatorie, care cuprinde mai mult de un lob pulmonar, cel putin doi. Diseminarea infectiei se poate face pe cale bronsica, de aceea Ii zice bronhopneumonie. Bacteriile care au dus la aparitia bronhopneumoniei se mobilizeaza prin secretiile pe care pacientul le elimina”, a explicat medicul.
Exista grupe de pacienti care au un risc crescut de a face bronhopmeumonie.
„De cele mai multe ori, pacientii care ajung sa dezvolte forme de bronhopneumonie, sunt pacienti care fie au intrat In contact cu un germen extrem de agresiv, fie sunt pacienti care asociaza comorbiditati care duc la scaderea imunitatii. De asemenea, si varsta scazuta a copilului, prin imunitatea fragila pe care pot sa o aiba unii copii, poate sa duca la dezvoltarea unei forme severe de bronhopneumonie”, a ad[ugat Beatrice Mahler.
Pacientii cu afeciuni cronice de tipul diabetului zaharat, boli cardiace, boli pulomonare si pacientii oncologici, dar si persóanele cu o igiena precara a cavitatii bucale pot cumula conditii de dezvoltare a unei bronhopnreumonii.
„Pacientul, de cele mai multe ori, are simptomatologia unei pneumonii, adica Incepe sa tuseasca, are febra, junghi toracic, stare generala alterata. Tusea de multe ori este mucopurulenta, In anumite situatii severe poate sa fie si o sputa ruginie, dar evolutia afectiunii este rapida spre agravare, cu aparitia dispneei, respiratia devine foarte frecventa si apare o stare de astenie generala, care nu Ii permite sa Isi mai efectueze activitatile zilnice cu care el era obisnuit”, precizeaza medicul pneumolog.
In diagnosticarea bronhopneumoniei, pe langa simptomatologia clinica si examentul obiectiv, este obligatorie si investigatia imagistica. Diagnosticul nu este Intotdeauna usor de stabilit.
„Poate sa fie un diagnostic dificil de pus, daca pacientul se prezinta la medic fara a prezenta toata simptpmatologia sau daca are o stare de imunosupresie severa, care nu mai permite dezvoltarea simtomatologiei pe care am mentionat-o. Un pacient oncologic poate sa dezvolte forme severe de bronhopneumonie, fara sa fie febril, fara sa aiba manifestari clnice evidente In afar unei stari de astenie si instalarea destul de brusca a insuficineti respiratorii. Depinde foarte mult de conditia fizica a organismului care contacteaza infectia”, transmite Beatrice Mahler.
Pacientul trebuie sa respecte cu strictete indicatia de tratament a medicului.
„Tratamentul este In functie de etiologie. Daca vorbim despre o bronhopenumonie produsa de o infectie virala, In acest caz tratamentul este antiviral. Daca suspiciunea de infectie este bacteriana, obligatoriu tratamentul este antibiotic, iar alegrea antibioticului depinde Intotdeauna de trecutul de fumator al pacientului, de numarul de antibiotice pe care le-a utilizat, de afecsiunile cronice respiratorii pe care le prezinta, algoritm pe care Il stabileste medicul care pune diagnosticul”, avertizeaza medicul.
Riscul de deces este mare In bronhopneumonie.
In evolutia normala a unei bronhopneumonii netratate, sigur ca da, apare insuficienta respiratorie care este acuta, care de cele mai multe ori, duce pacientul catre sectia de terapie intensiva, si necesita ventilatie asistata. Este o forma de evolutie severa, care implica riscurile unui pacient cazat si tratat Intro sectie de terapie intensiva”, transmite Beatrice Mahler.
Desi numarul cazurilor de bronhopneumonie este usor crescut iarna, nu se poate vorbi despre o sezonaliate a bolii.
„Bronhopneumonie poti sa faci si primavara si vara, daca consumi apa rece sau stai In aer conditionat, poti sa faci si iarna, cand iesi afara dintr-o Incapere calda, nu exista o conditie legata de anotimp, ci de factorii la care expui organismul, Intr-o anumita perioada de timp”, explica medicul.
Singurul mod In care pot fi evitate complicatiile severe ale unei pneumonii este vaccinarea.
„Este obligatoriu ca un pacient care are o boala pulmonara cronica sau afectiuni care duc la scaderea imunitatii, sa aiba grija sa Isi respecte grila de vaccinare. Obligatoriu vaccinul antigripal trebuie facut In fiecare an, pe langa vaccinul antigripal, vaccinarea antipneumococica, vaccinarile recomnadate de mediul pneumolog trebuie facute. Este o profilaxie utila, care te protejeaza de complicatii severe. Fiecare organism are nevoie de vaccinare, pentru ca nu stim In ce moment putem intra In contact cu un germen extrem de agresiv, care, pe o imunitate care nu e antrenata, si antrenamentul Il face vaccinul, va produce grave afectiuni respiratorii”, a mai avertizat medicul pneumolog Beatrice Mahler.

Articolul precedentTestele pentru un vaccin experimental anti-HIV, oprite
Articolul următorSpitalul Judetean Covasna suspenda accesul vizitatorilor