Testele pentru un vaccin experimental anti-HIV, oprite

0
719

Sperantele legate de un vaccin anti-HIV aflat In faza de testare, pe mai mult de 5.000 de persoane, In Africa de Sud, au fost zdrobite de rezultate. Studiul, desfasurat de The National Institutes of Health (NIH, SUA), a fost oprit.

Vaccinul testat, prezentat ca o speranta de cercetatori

HVTN 702 s-a bazat pe o Incercare anterioara de vaccin, RV144, singurul care si-a demonstrat vreodata eficienta Impotriva virusului HIV. Acesta a scazut rata infectiilor HIV cu aproximativ 30 la suta, un nivel care nu a fost suficient, totusi, pentru aprobare.
Cu toate acestea, a indicat directia de urmat pentru cercetatori, care au adaptat succesele RV144 pentru a crea HVTN 702, un vaccin prezentat ca fiind adaptat subtipului de HIV cel mai comun In Africa de Sud – tara cu cele mai mari rate de infectare cu acest virus din lume.

Rezultatele studiului

Voluntarii au fost Impartiti randomizat In grupul care a primit vaccinul si un grup de control. Datele preliminare au aratat:
– 129 de infectari cu HIV In randul celor carora li s-a administrat vaccinul
– 123 de infectari cu HIV In grupul de control
„Desi este un obstacol semnificativ In domeniu, trebuie sa continuam cautarile pentru un vaccin”, a subliniat si Linda-Gail Bekker, din cadrul International Aids Society.
Exista Inca sperante privind alte vaccinuri anti-HIV.

Masurile anti-HIV disponibile In prezent

Un tratament medicamentos numit Prep este eficient In prevenirea infectiei cu HIV, dar, spre deosebire de un vaccin, trebuie luat regulat, chiar zilnic.
In tarile unde un astfel de tratament nu este disponibil, singura masura eficienta de preventie ramane folosirea prezervativelor In timpul actului sexual.
Progrese recente In tratamentele antiretrovirale au crescut speranta de viata a persoanelor cu HIV.

Articolul precedentAu fost reluate tratamentele fara interferon pentru pacientii cu hepatita C
Articolul următorInterviu: Bronhopneumonia, afectiune inflamatorie a plamanului