Arafat despre cazul de COVID-19 din București: Sperăm că personalul ambulanței a respectat normele de igienă

0
47

Personalul ambulanței care l-a transportat la spital pe pacientul din București depistat cu noul coronavirus se află în autoizolare. A fost contactat și ambulanțierul, care se află în Bulgaria. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

”Noi sperăm că au respectat normele de igienă, pentru că, dacă s-au respectat normele de igienă, cu dezinfecție și absolut totul, șansele de a fi infectați sunt mici”, a  spus el.

” Nu pot să spun ce echipamente au purtat atunci, dacă au avut mască sau alte echipamente”, a mai spus oficialul.

Ad in title

În ceea ce privește o eventuală schimbare a procedurii privind echiparea personalului de pe ambulanțe, Raed Arafat a afirmat că se analizează.

”Dar este imposibil să se ducă la toate cazurile cu oamenii echipați. Gândiți-vă că în țară avem, pe zi – SMURD-ul cu Ambulanța împreună – în jur de 7.000 de cazuri. Dacă la 7.000 de cazuri pe zi îmbraci și trei sau patru personae, cât este echipajul, până când se dezbracă și se schimbă și merg la alte intervenții înseamnă că sistemul de urgență nu numai că nu mai funcționează, dar și echipamentele de protecție sunt irosite total. Indiferent ce cumpărăm, se termină în câteva zile nejustificat”, a atras el atenția.

Secretarul de stat a oferit ca exemplu Statele Unite. ”Pot să vă spun că în Statele Unite s-a făcut un regim al utilizării echipamentelor de protecție care să nu permit exagerarea în utilizarea lor. Acest lucru a fost făcut de Ministerul Sănătății (din SUA – n.r.), care zice la nivel de rsc porți echipament complet, la ce nivel porți mănuși, mască și protecție ocular”, a explicat el.

”Acest lucru va fi implementat și la noi. Se lucrează la nivelul INSP-ului asupra acestei proceduri. Avem procedura din Statele Unite. Altfel riscăm ca orice echipament – avem țări care au interzis exportul echipamentelor de protecție – să ajungem ca orice echipament pe care-l avem să fie irosit nu pe cazurile unde este necesar, ci doar din cauza temerii”, a mai spus oficialul.

 

Articolul precedentAnchetă epidemiologică a DSP București în cazul bărbatului din Galați confirmat cu COVID-19
Articolul următorCOVID-19: Numărul paturilor de terapie intensivă va fi crescut, într-o primă etapă, cu cel puțin 200