COVID-19: Aproape jumătate dintre noile infecţii de luna aceasta din Italia au avut loc în aziluri de bătrâni

0
59

Aproape jumătate dintre noile infecţii cu noul coronavirus detectate în Italia luna aceasta au avut loc în aziluri de bătrâni, arată un studiu oficial, citat de DPA.
Cercetători de la Institutul Naţional de Sănătate (Iss) au analizat un eşantion de 4.500 de cazuri raportate în perioada 1-23 aprilie şi au constatat că 44,1 % dintre infectări au fost în cămine destinate vârstnicilor. Alţi 24,7% dintre pacienţi au fost infectaţi la domiciliu, 10,8% într-un spital şi 4,2% la locul de muncă, precizează studiul.
Italia este una dintre cele câteva ţări europene unde azilurile de bătrâni au fost deosebit de afectate de pandemie, o parte din vină purtând-o, se pare, neglijenţa din partea autorităţilor.
În Lombardia, cea mai afectată regiune italiană, procurorii investighează dacă conducerea unora dintre aceste cămine nu a făcut în mod activ rabat de la măsurile de protecţie.
Personalul de la Pio Alberto Trivulzio, cel mai mare azil de bătrâni din Milano, a declarat că la începutul epidemiei i s-a interzis purtarea măştilor, aparent pentru a preveni panica în rândul rezidenţilor.
Autorităţile regionale în domeniul sănătăţii au fost, la rândul lor, criticate, pentru că au mutat pacienţii cu COVID-19 în căminele de vârstnici pentru a face mai mult loc în spitale, răspândind astfel virusul.
Până în prezent, Italia a raportat peste 25.000 de decese provocate de COVID-19 şi circa 190.000 de infectări. Ţara a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de noul coronavirus după SUA şi este pe locul al treilea în topul statelor cu cele mai multe infectări, după SUA şi Spania.

 

Studiu: Epidemia din Italia ar fi început în ianuarie

Ad in title

 

Primele infecţii COVID-19 din Italia datează din ianuarie, conform unui studiu ştiinţific prezentat vineri, ce aduce noi informaţii referitoare la originile epidemiei din una dintre cele mai afectate ţări, informează Reuters.
Italia a început testarea oamenilor după diagnosticarea primului pacient local, la 21 februarie în Codogno, o mică localitate din regiunea Lombardia.
Cazurile şi decesele au luat amploare imediat după aceea în Italia, oamenii de ştiinţă bănuind că virusul era prezent, neobservat, de câteva săptămâni.
Stefano Merler de la Fundaţia Bruno Kessler a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu înalte autorităţi sanitare italiene că institutul său a analizat primele cazuri cunoscute şi a tras concluzii clare din ritmul ulterior de contagiune.
„Ne-am dat seama că existau multe persoane infectate în Lombardia cu mult înainte de 20 februarie, ceea înseamnă că epidemia a început mult mai devreme”, a spus el.
„În ianuarie cu siguranţă, dar poate chiar înainte. Nu vom şti niciodată”, a precizat el, adăugând că explozia imediată a numărului de cazuri sugerează că virusul a fost probabil adus în Italia mai degrabă de un grup de oameni decât un singur individ.
Italia a fost prima ţară occidentală care s-a confruntat cu boala virală, care a apărut în China la sfârşitul anului trecut şi s-a răspândit în toată lumea, scrie Agerpres.
Autorităţile italiene au înregistrat aproximativ 190.000 de cazuri confirmate şi 25.500 de decese.
În încercarea de a preveni răspândirea epidemiei, Italia a suspendat traficul aerian în şi din China la 31 ianuarie, după ce doi turişti chinezi au fost testaţi pozitiv la Roma. Însă oamenii de ştiinţă cred că a fost, probabil, prea târziu.
O altă echipă de oameni de ştiinţă din Italia a avansat ideea că noul coronavirus este posibil să fi ajuns în Italia din Germania, nu direct din China, în a doua jumătate a lunii ianuarie, notează Reuters.

Articolul precedentPrimarul capitalei anunță lansarea unui call center gratuit pentru consultații medicale
Articolul următorEXCLUSIV Mesajul reprezentantei OMS în România pentru români, în contextul pandemiei de COVID-19