EXCLUSIV Mesajul reprezentantei OMS în România pentru români, în contextul pandemiei de COVID-19

0
86

”Următoarele săptămâni vor fi critice. Comportamentul fiecăruia dintre noi va determina comportamentul virusului. Va fi nevoie de hotărâre și răbdare. Nu există o cale rapidă către întoarcerea la normalitate. Însă aș vrea să mulțumesc tuturor românilor care lucrează din greu în fiecare zi pentru a face viețile fiecăruia dintre noi cât de bune se poate în această perioadă”. Este mesajul transmis de șefa Biroului OMS România, dr. Miljana Grbic, într-un interviu acordat în exclusivitate Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Ea a vorbit despre cum și în ce condiții ar trebui relaxate restricțiile în lupta împotriva noului coronavirus. Pentru aceasta, autoritățile trebuie să pună în balanță beneficiile socio-economice ale fiecărei măsuri în parte și riscurile pe care le presupune.

”Situația va fi în evoluție în următoarele luni, deci riscul unei resurgențe a bolii va continua, pentru că nu există un tratament sau vaccinuri”, a spus dr. Grbic.

”Decizia de a introduce, adapta sau relaxa restricții trebuie să fie rezultatul unei evaluări standardizate a riscurilor”, a explicat reprezentanta OMS în România.

Dr. Miljana Grbic a subliniat că măsurile trebuie relaxate controlat și treptat și, de preferat cu o perioadă de două săptămâni pauză între ele – două săptămâni fiind, în medie, perioada de incubație. Astfel, pot fi identificate eventuale efecte adverse ale relaxării.

”În lipsa unor dovezi științifice privind eficiența relativă și independent a fiecărei măsuri și ca principiu general, măsurile cu cel mai mare nivel de acceptabilitate și fezabilitate și cu cele mai puține consecințe negative pot fi introduse primele și relaxate ultimele”, a spus dr. Grbic.

Însă protecția populației vulnerabile ar trebui să se afle în centrul deciziei de a ridica sau menține o restricție.

În plus, unele măsuri pot fi relazate mai întâi în zone unde densitatea populației este mai mică, de exemplu în spațiul rural înaintea celui urban, în orașele mici și medii înaintea celor mari sau în cazul magazinelor mici față de mari centre comerciale.

În plus, ar putera fi permisă întoarcerea la serviciu a unei părți din forța de muncă, într-o primă etapă.

Iar faptul că o restricție a fost ridicată nu garanează că nu va fi reintrodusă – totul depinde de evoluția situației.

În ceea ce privește riscurile unei relaxări prea rapide a restricțiilor, în special a celor care țin de distanțarea fizică, acestea țin, în primul rând, de o creștere rapidă și scăpată de sub control a numărului de cazuri, care pot afecta sistemul de sănătate în ansamblu.

Articolul precedentCOVID-19: Aproape jumătate dintre noile infecţii de luna aceasta din Italia au avut loc în aziluri de bătrâni
Articolul următorSUA va vinde ventilatoare medicale în țări în curs de dezvoltare