Ambulatoriul Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din Cluj, extins cu fonduri europene

0
340

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania a fost modernizată şi extinsă, cu fonduri europene, potrivit Consiliului Județean Cluj.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, la finalul lucrărilor, unitatea va fi cea mai mare şi mai modernă clinică de specialitate din ţară.

“Consiliul Județean Cluj a încheiat contractul ce vizează proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de extindere și modernizare a Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Durata de execuție va fi de maxim 28 de luni, din care primele patru luni vor fi destinate proiectării iar restul de 24 de luni realizării efective a lucrărilor”, se arată în comunicatul Consiliului Județean Cluj.

În cadrul viitoarei clădiri vor fi asigurate circuite complet separate, conform standardelor internaționale, pe componentele de psihiatrie și adictologie. În contextul în care activitatea medicală din cadrul clinicii necesită, înainte de orice, intimitate, spațiul pe care medicii îl vor avea la dispoziție pentru terapie va fi de trei ori mai mare comparativ cu cel actual. Imobilul va dispune inclusiv de o curte interioară amenajată la etajul unu dar și de spații adecvate în care se vor desfășura activități de kinetoterapie, sportive sau artistice ce vor contribui la reechilibrarea emoțională a pacienților.

Finanțat din fonduri europene, proiectul prevede, în principal, extinderea suprafeței clădirii existente cu peste 600 de mp, atât pe verticală cât și pe orizontală, respectiv prin adăugarea a încă două etaje. Noua construcție va avea un regim de înălțime de S+P+3E, suprafața construită desfășurată ajungând la nu mai puțin de 3.643 mp. Parterul edificiului medical va găzdui compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu o capacitate de 12 paturi, dar și zona de recreație. Tot la parter va fi amenajat spațiul ambulator, pentru un acces cât mai facil al micilor pacienți și al aparținătorilor. În această zonă vor fi acordate servicii medicale celor care nu necesită internare, fiind asigurată și asistența premergătoare sau cea posterioară internării, se arată în același comunicat.

De asemenea, la primul etaj va funcționa compartimentul cu spitalizare permanentă, ce va avea 30 de paturi, împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă. În același timp, la etajul doi va funcționa compartimentul de toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi. Nu în ultimul rând, la cel de-al treilea etaj vor fi construite spații dedicate învățământului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenți, precum și o sală de școlarizare a copiilor internați, respectiv o bibliotecă media.

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca tratează întreaga patologie psihiatrică, inclusiv dependența de droguri și alte tipuri de adicții, pentru copiii și adolescenții sub 18 ani proveniți din întreaga Transilvanie, dar nu numai. Aceasta are și rolul de coordonare metodologică în formarea medicilor specialiști și primari din Ardeal, la nivel național existând doar trei asemenea centre, potrivit comunicatului CJ Cluj.

Articolul precedentEMA: Siguranța este prioritatea numărul 1 în autorizarea de urgență a vaccinului anti-COVID-19
Articolul următorO comisie a FDA recomandă aprobarea utilizării vaccinului Pfizer-BioNTech în SUA, pentru cazuri de urgenţă