Romanii trebuie sa invete cum sa fie sanatosi, iar primul pas este o alimentatie corecta. Acesta este mesajul medicilor nutritionisti prezenti la lansarea primului Abecedar de Nutritie din Romania, scris de prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Ecourile lansarii Abecedarului de Nutritie nu au intarziat sa apara. Observatorulde la Antena 1 atrage atentia: „2 din 3 oameni ajung la medic pentru ca mananca la fast-food.Organizatia Mondiala a Sanatatii ne avertizeaza: cine prefera mancarea ieftina si la indemana – fast-food-ul, ajunge sa plateasca inzecit pe medici si medicamente. Nutritionistii au declansat ofensiva impotriva alimentatiei nesanatoase. in Romania, au lansat un Abecedar de Nutritie. (…) Din el, oricine poate sa invete cum sa manance corect”.

in articolul „Prof.dr. Nicolae Hancu: A manca sanatos inseamna a fi sanatos”, Agerpres scrie: „Romanii nu mananca sanatos si in consecinta nici sanatatea lor nu este buna, iar acest lucru se reflecta in amplificarea diabetului, a obezitatii si a dislipidemiei, a declarat vineri pentru AGERPRES prof. dr. Nicolae Hancu, membru corespondent al Academiei Romane, cu prilejul lansarii lucrarii „Abecedar de nutritie”.

Realitatea.net mentioneaza in articolul „E bine sa mananci seara?”: „Prof. dr. Nicolae Hancu a spus in legatura cu faptul ca foarte multa lume mananca seara masa principala, ca ora de cina poate fi impinsa catre opt jumatate chiar si noua, dupa aceasta ora mancatul sa fie doar o exceptie. Important este si ce mananci la aceasta ora, pentru ca din pacate cina la romani este foarte consistenta”. Tot

Realitatea.net scrie: „Cat de sanatoase sunt sarmalele? Daca sunt facute din varza proaspata, carne slaba fara grasime si cu un strat de rosii, dar fara smantana, sarmalele sunt cele mai sanatoase alimente din Romania, a declarat prof.dr. Nicolae Hancu”. De asemenea,

Realitatea.net, sub titlul „Abuzul de fructe este daunator”, reliefeaza: „Medicul nutritionist Nicolae Hancu nu recomanda fresh-urile pentru ca acestea contin toata portia de fructe pe care in mod normal oamenii o consuma intr-o zi”.

Pentru Digi 24, prof.dr. Nicolae Hancu a explicat: „Abecedarul s-a nascut din necesitatea imperioasa de a elabora un program national prin care cultura nutritionala a romanului sa se dezvolte intr-un mod adecvat”

Jurnalul National titreaza „Abecedar de nutritie” si puncteaza problema obezitatii corelate cu alimentatia nesanatoasa, dar si declaratia facuta de prof. dr. Nicolae Hancu: „Alimentatia sanatoasa devine valida cand se asociaza cu alte componente intre care miscarea este extrem de importanta, dar si consumul moderat de alcool, renuntarea la fumat si, surprinzator, un somn adecvat. Trebuie sa dormim 7-8 ore pe noapte dintre care daca se poate o ora trebuie sa fie inainte de miezul noptii”.

Adevarul,la rubrica de Sanatate, propune cititorilor testul „Cat de sanatos te hranesti”, preluat din Abecedar de Nutritie, si scoate in evidenta faptul ca „Abecedarul este impartit in zece lectii care cuprind, printre altele, informatii despre calorii si principalele grupe de alimente, despre cum ar trebui sa ne planificam mesele si cum sa cumparam alimentele. De asemenea, sunt explicati cei zece pasi importanti care trebuie urmati pentru a deveni propriul nutritionist”.

SanatateaTV.ro reda declaratia facuta de prof.dr. Nicolae Hancu: „Abecedarul de Nutritie a fost scris in contextul in care alimentatia in randul populatiei este tot mai nesanatoasa, dar si in contextul in care numarul pseudo-nutritionistilor a inceput sa creasca. Abecedarul de Nutritie vine in ajutorul populatiei cu zece lectii prin intermediul carora oamenii pot invata ce inseamna o alimentatie sanatoasa”.

ComunicateMedicale.romentioneaza „Probabil cea mai importanta carte de nutritie de la profesionisti pentru publicul larg, Abecedarul de Nutritie este un ghid complet de alimentatie sanatoasa bazat pe cele mai noi date din acest domeniu, adaptate pentru a fi usor intelese si puse in practica de cat mai multe persoane.”

in articolul „Prof. Hancu a lansat primul Abecedar de Nutritie”, Pagina Medicala include urmatoarea declaratie: „Cartea este simplu facuta, dar nu este simplista. Ea trebuie mai intai citita, de la prima pana la ultima lectie. Apoi, ca orice abecedar, trebuie si invatata, dupa care aplicata cat mai mult in viata de zi cu zi, explica prof. Hancu.”

Abecedarul de Nutritie este un produs Sanatatea Press Group, realizat de prof.dr. Nicolae Hancu, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.

Mai multe informatii despre Abecedarul de Nutritie gasiti pe www.abecedar-nutritie.ro .