Conf. dr. Mihai Craiu: La copiii de 5-11 ani se înregistrează majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale

0
482

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a declarat, joi seară, că, în cazul copiilor, deși boala COVID-19 pare mai ușoară, principala problemă nu este boala acută, ci modul în care se vindecă organismul unui copil care a trecut prin această maladie.

”Sunt îngrijorătoare pentru că pot veni pe un teren absolut normal anterior. Aceste efecte post-COVID pot să apară la copii care nu au aboslut nicio comorbiditate. Am îngrijit pacienți care au avut leziuni cardiace de o gravitate extremă cu afectare coronariană. Spre exemplu, o fetiță de 8 ani care a făcut infarct anterior și a avut nevoie de suport inotrop și manevre extensive de menținere a vieții. Acest virus pare a fi capabil să speculeze niște inabilități, care n-au fost revelate de niciun fel de încercare prin care a trecut corpul copilului până la acea vârstă. Acest virus nu slăbește imunitatea, ci produce, în a doua parte a bolii, un exces de imunitate. Încă din mai anul trecut, ne confruntăm cu sindromul multisistemic la copii, care este extrem de grav și care poate să producă și deces”, a precizat conf. dr. Mihai Craiu.

Se observă o creșterea a numărului de cazuri de diabet la copii care s-au infectat cu SARS-CoV-2, a atenționat medicul primar pediatru.

”Am observat o creștere a numărului de cazuri de diabet la copii peste tot în lume, la cei care au trecut prin COVID-19, inclusiv în România. Sunt cazuri de copii care nu au pe nimeni în familie diabetic și care, în prezent, vin la urgențe cu acidocetoză”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu.

Totodată, medicul primar pediatru a subliniat că trebuie luată în serios problema testării.

De asemenea, a subliniat conf. dr. Miahi Craiu, la grupa de vârstă 5-11 ani se înregistrează majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale.

”Faimosul sindrom inflamator multisistemic are vârsta medie, în raportările de la nivel global, de 9 ani. Deci, două treimi din pacienții care fac această complicație care, din nefericire poate să evolueze și letal – în SUA sunt 55 de decese raporatate prin sindrom inflamator multisitemic la copil – sunt exact în această categorie de vârstă. A obține imunitate naturală prin boală vine la pachet cu niște riscuri mult mai mari decât la alte grupe de vârstă”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Articolul precedentDr. Alis Grasu: Numărul de solicitări este în creștere la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov
Articolul următorȘef lucr. dr. Beatrice Mahler: Doza booster este esențială, indiferent de vârstă