Dr. Alis Grasu: Numărul de solicitări este în creștere la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov

0
381

În valul cinci al pandemiei se înregistrează o creștere explozivă a numărului de infectări într-un timp relativ scurt, a declarat, joi seară, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF).

”Toate valurile au fost gestionate de același personal și clar se simte epuizarea fizică. Oamenii au renunțat perioade de-a rândul la concedii de odihnă, la Sărbători, la timp petrecut cu familiile lor și au intrat în valul cinci în plină forță, când nu și-au revenit bine după valul patru”, a precizat dr. Alis Grasu.

Numărul de solicitări este în creștere la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

”Dacă în valul patru vorbeam de aproximativ 3.000 de solicitări pe zi, cu tot cu cele de testare, acum ne-am ridicat undeva la peste 3.800 de solicitări în fiecare zi și, din păcate, numărul acestora crește. Doar din 5 ianuarie și până acum, sunt peste 63.000 -64.000 de solicitări doar pentru recoltare de probe biologice. S-au făcut peste 7.300 de teste antigen rapide, Vorbim de 67.000 de solicitări în 20-25 de zile la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov”, a explicat dr. Alis Grasu.

Deși formele de boală sunt ușoare sau de gravitate medie, sunt și urgențe, a atras atenția managerul SABIF.

”Probabil coexistența tulpinii Delta cu Omicron duce la apariția acestor grave, mai ales la persoanele nevaccinate. Pentru că s-a vorbit foarte mult de formele ușoare de boală produse de Omicron, populația s-a gândit că și cei nevaccinați vor face aceleași forme ușoare. Din păcate, întâlnim în continuare acasă și forme severe. Acestea sunt solicitări ca urgențe și categoric sunt transportați la spital. Numărul lor, însă, nu este foarte mare. față de valul patru”, a subliniat dr. Alis Grasu.

Majoritatea pacienților prezintă simptomatologie ușoară 

”Majoritatea pacienților au simptomatologie ușoară: durere de cap, dureri musculare, astenie marcantă, toată lumea se plânge de oboseală, mai ales adulții. Sigur, sunt și fenomene respiratorii: tuse iritativă, răgușeală. Cheia ca să ne dăm seama dacă este o viroză, pentru că în aceleași timp avem și viroze sezoniere, este testarea. Dacă semnele și simptomele te duc către o astfel de infecție, trebuie recomandat să se facă test PCR”, a mai spus dr. Alis Grasu.

Ambulanța nu face teste PCR

”Toate echipajele de consultații la domiciliu, acelea cu medi și toate echipajele de urgență au în dotare teste antigen rapide. Inclusiv ambulanțele private, aflate în contract cu Casa de Asigurări, sunt dotate cu teste rapide. În momentul în care testul iese pozitiv, este imediat declarat la noi, în sistemul informatic și intrudus în Coronaforms”, a explicat managerul SABIF.

Chiar și sistemul de Ambulanță are limite

Chiar și sistemul de Ambulanță are limite, a declarat dr. Alis Grasu.

”Deși ne-am străduit să depășim aceste limite, crescând capacitatea de intervenție, pe de-o parte cu personalul propiru, pe de altă parte detașâns personal -medici rezidenți, asistenți de la Administrația Spitalelor, pompieri de la IGSU- cu toate eforturile nostre, nu reușim să ajungem într-un timp foarte scurt mai ales la non-urgențe. Testarea nu este o urgență. Perosanele care solicită tetsrae, mai ales în acest val, au semne și simptome minore”, a afirmat dr. Alis Grasu.

La acest moment, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt 33 de cadre medicale și ambulanțieri infectați cu SARS-CoV-2 și 21 de persoane, contacți direcți ai acestora, în carantină.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

 

Articolul precedentDr. Cătălin Apostolescu: În România nu avem anticorpi monoclonali activi pe varianta Omicron
Articolul următorConf. dr. Mihai Craiu: La copiii de 5-11 ani se înregistrează majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale