Șef lucr. dr. Beatrice Mahler: Doza booster este esențială, indiferent de vârstă

0
334

Recuperarea respiratorie este un proces destul de lung, care ar trbui să înceapă din momentul în care pacientul a trecut prin faza acută de boală, a declarat, joi seară, Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală.

”Atunci când vorbim de recuperare respiratorie, vorbim de un proces destul de lung, care ar trebui să înceapă din momentul în care pacientul a trecut prin faza acută de boală. Recuperarea respiratorie aduce calitate vieții și ameliorează destul de mult simptomele respiratorii – tuse, oboseala prin efort, recuperarea inclusiv a capacității pulmonare. Pacientul va respira mai bine după ce intră într-un program de recuperare, program ce se întinde, de regulă, pe 10-12 săptămâni”, a precizat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Majoritatea pacienților internați la acest moment la Institutul ”Marius Nasta” sunt vârstnici, care au comorbidități importante.

”Pacienții care sunt internați și totuși sunt puțini față de valul patru sunt, de regulă, pacienți care au comorbidități importante, sunt pacienți vârstnici, iar cei care ajung în terapie intensivă au peste 70 de ani, majoritatea nevaccinați. Eu cred că e nevoie de secvențiere la cazurile din terapie intensivă pentru că, cel puțin suspiciunea pe care o avem noi, la cazurile din Marius Nasta, tindem să credem că este vorba de tulpină Delta la acest moment. Sunt niște date de laborator pe care le avem și am trimis pebtru secvențiere probele recoltate de la pacienți. Sunt niște gene în laborator care sunt detectate la persoanele cu Delta și nu sunt detectate la cele cu Omicron. Sigur, este nevoie de confirmare prin secvențiere. Din fericire și cazurile grave cu varianta Omciron care au fost internate, pentru că acești pacienți au fost vaccinați, au avut evoluție rapid favorabilă. Acest lucru ne face să susținem că vaccinul aduce o imunitate celulară suplimentară, care este extrem de valoroasă atunci când vorbim de modul în care organismul nostru rușește să facă față unei infecții cu SARS-CoV-2”, a explicat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

SARS-CoV-2, un virus surprinzător. Există încă riscul să apară o mutație care să fie un pericol pentru toate statele globului

”Ne așteptăm ca din această toamnă infecția cu SARS-CoV-2 să fie o infecție pe care să o testăm la fel cum testăm gripa sau alte infecții virale sezoniere. Probabil că impactul asupra numărului de cazuri va fi mult mai mic, pentru că vom intra cu toții într-o stare de imunitate oarecum colectivă, dar să nu uităm că, până în acest moment, din tot ce am învățat în  acești doi ani, SARS-CoV-2 ne-a oferit surprize care nu au fost plăcute. La nivel mondial, o mare parte din populație nu are acces la vaccin, iar, în acele zone, riscul să apară o mutație care să fie un pericol pentru toate statele globului este mare”, a spus Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Omicron oferă o simptomatologie mai blândă decât tulpina Delta, a afirmat managerul Institutului ”Marius Nasta”.

”Ne obișnuim să trăim, să înțelegem că în anumite momente, pentru perioade determinate, trebuie să revenim la anumite reguli”.

Doza booster, esențială indiferent de vârstă

Doza booster este esențială indiferent de vârstă, a subliniat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

”Atunci când vorbim de infecția cu SARS-CoV-2, imunitatea dată de trecerea prin boală dar și de vaccin este de scurtă durată sau nu acoperă etapa de reinfectare. Prin urmare, doza booster este esențială indiferent de vârstă, cu atât mai mult la persoanele cu vârstă înaintată, care au un sistem imun ce poate să nu răspundă la vaccin așa cum răspunde un tânăr”, a mai spus Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

De asemenea, Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a precizat că masca de protecție este prioritară și obligatorie la orice întâlnire.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Articolul precedentConf. dr. Mihai Craiu: La copiii de 5-11 ani se înregistrează majoritatea cazurilor de complicații după faza acută a infecției naturale
Articolul următorDr. Valeria Herdea: Vaccinul anti-COVID și cel antigripal pot fi administrate simultan