Ziua Națională a Medicului Veterinar

0
283
foto: Facebook/ Colegiul Medicilor Veterinari Bucuresti
La data de 15 mai, este sărbătorită, anual, Ziua naţională a medicului veterinar, eveniment instituit la cel de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, desfăşurat în anul 1994.
În anul 1924, România, alături de alte 27 state, a pus bazele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) care numără astăzi 181 ţări membre.
„Dragi colege si colegi Medici Veterinari, 
Cu prilejul zilei noastre profesionale, Ziua natională a medicului veterinar, Biroul Executiv si membrii Consiliului Colegiului Medicilor Veterinari Bucuresti, vă mulțumesc pentru dedicatia si profesionalismul de care dați dovadă în activitatea dumneavoastră de zi cu zi, pentru dragostea, abnegația și responsabilitatea cu care vă desfasurati activitatea.
Vă dorim să vă bucurați de recunoștința și aprecierea celor din jur, să aveți parte de multă sănătate și mult succes în împlinirea nobilei si generoasei noastre meniri!” – transmite, cu acest prilej, în numele Biroului Executiv si Consiliul Colegiului Medicilor Veterineri București, președintele organizației, dr. Cristi Mătură.

  • 15 mai 1861 – printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, s-au deschis porțile Şcolii de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila. În 1883, a căpătat statutul de Şcoală Superioară de Medicină Veterinară, în acelaşi an, trecând de la Ministerul Instrucţiunii în subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, la conducerea instituţiei, a început demersurile pentru construirea unor clădiri proprii pe trei hectare de teren, în zona aflată între Splaiul Independenţei şi Strada Izvor. În 1921, Şcoala Superioară de Medicină Veterinară a fost transformată în facultate, fiind, la acea vreme, singura facultate de medicină veterinară din Balcani; până în 1948, a devenit parte integrantă a Universităţii Bucureşti, iar din 1948 aparţine Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
  • 15 mai 1871 – 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune”, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I
  • 15 mai 1971 – s-a reluat activitatea Societăţii de Medicină Veterinară, iar la 17 ianuarie 1990, Societatea şi-a schimbat denumirea în Asociaţia Medicilor Veterinari din România (AMVR); la cel de-al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, a stabilit revenirea Asociaţiei la denumirea de la început – Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR).
În anul 1998, s-a înfiinţat Colegiul Medicilor Veterinari, care funcţionează ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit , iar în anul 2004 a fost înfiinţată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ca structură guvernamentală distinctă, cu personalitate juridică proprie, cu rol de reglementare, control şi reprezentare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, consolidându-se şi îmbunătăţindu-se astfel rolul medicului veterinar în cadrul administraţiei publice şi în cadrul societăţii româneşti.
Articolul precedentSpitalul CF Timișoara, dotat cu un enteroscop unic în România, folosit în depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire
Articolul următorCarantina obligatorie pentru pacienţii cu COVID-19, anulată în Israel