Spitalul CF Timișoara, dotat cu un enteroscop unic în România, folosit în depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire

0
164

sursa foto: Spital CF Timișoara/Facebook

Compartimentul Gastroenterologie al Spitalului Clinic CF Timişoara a fost dotat, recent, cu un enteroscop unic în România, folosit în depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire.

Potrivit reprezentanților unității medicale, aparatul este prevăzut cu un tub fin, flexibil, asemănător unui colonoscop, însă mai subțire, pe care se fixează o spirală ce permite avansarea, retragerea, dar și plierea ușoară a intestinului subțire. La unul dintre capetele mânerului este amplasat un motoraș integrat care învârte spirala spre celălat capăt. Dispozitivul are atașată o cameră video HD prevăzută cu o lumină foarte puternică. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultimă generație care oferă vizualizarea de imagini la o calitate superioară (4K).

„Aparatul este prevăzut cu o spirală dintr-un plastic dur ce poate fi controlată electric cu ajutorul a două pedale, pentru înaintare şi pentru retragere, totul realizându-se cu sprijinul unui motoraş ataşat dispozitivului. Toate acestea sunt conectate la o unitate centrală, iar un controler permite oprirea automată a sistemului atunci când creşte rezistenţa la înaintare sau la retragere. Enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul şi pentru tratamentul afecţiunilor la nivelul intestinului subţire. Aparatul pe care îl folosim permite recoltarea de biopsii, obţinerea, respectiv a unui fragment bioptic, care este apoi analizat de histopatologi. În plus, se pot efectua diferite tehnici intervenţionale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasmă sau excizia de polipi”, a declarat conf. dr. Christian Banciu, șef Secție Medicină Internă Spitalul Clinic CF Timișoara.

Enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei şi ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienţii prezintă hemoragii oculte, care nu pot fi observate cu ochiul liber, dar apar la analizele de laborator (…) existând suspiciunea unor sângerări la nivelul intestinului subţire. Această sângerare inexplicabilă este principala indicaţie pentru examinarea cu ajutorul enteroscopului.

„Aparatul pe care îl avem în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este la ora actual singurul din România şi are mai multe avantaje. Pe de-o parte, reduce timpul de investigare, urmare a motorizării. Apoi, acel tub subţire, flexibil, poate pătrunde mai uşor în sistemul digestiv graţie spiralei, care îl ajută la înaintare, dar şi datorită insuflaţiei cu dioxid de carbon care provine dintr-un dispozitiv special ataşat turnului endoscopic. Gazul dioxidul de carbon reduce senzaţia de balonare, absorbindu-se mai uşor în intestin. De asemenea, se limitează riscul complicaţiilor în cazul tratamentului leziunilor descoperite. Investigaţia necesită o pregătire anterioară de o zi şi se face cu o sedare uşoară”, a precizat conf. dr. Christian Banciu.

Sistemul endoscopic împreună cu aparatul aflat în dotarea Spitalului Clinic CF Timişoara au fost achiziţionate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităţilor sanitare.

Articolul precedentProf. univ. dr. Cătălina Poiană: Organizarea sesiunii extraordinare a examenului de intrare în Rezidențiat a fost foarte binevenită
Articolul următorZiua Națională a Medicului Veterinar