Ziua Mondială a mediului înconjurător, marcată în fiecare an pe 5 iunie

0
693

În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Anul 1972 a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm.

Fiecare ediţie a Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază o temă, recomandată de UNEP. Prin marcarea acestei zile, ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Anul acesta, tema Zilei mondiale a mediului înconjurător are la bază „Restaurarea Ecosistemelor”.

​Pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, se lansează oficial Deceniul Națiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor (2021-2030), o inițiativă mondială care vizează readucerea la viață a spațiilor naturale pierdute în timp ce construiam o dezvoltare profitabilă. În contextul unei crize a mediului înconjurător, Deceniul Națiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor este o șansă de a revigora natura.

Acest apel mondial va aduce laolaltă cercetarea științifică, susținerea politică și financiară, pentru a intensifica restaurarea, cu scopul de a readuce la viață milioane de hectare de ecosisteme terestre și acvatice.

De ce sunt importante ecosistemele?

Ecosistemele sunt rețeaua vieții pe Pământ. Un ecosistem cuprinde toate organismele vii și interacțiunile dintre ele și împrejurimile lor într-un loc dat. Ele există la toate scările, de la o bucățică de pământ la întreaga planetă, și includ păduri, râuri, zone umede, pajiști, estuare și recife de corali. Orașele și terenurile agricole conțin și ele ecosisteme importante.

Ecosistemele ne oferă beneficii de neprețuit.  Acestea includ un climat stabil și aer curat ,aprovizionare cu apă, alimente și materiale de toate tipurile dar și protecție împotriva dezastrelor și a bolilor.  Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală dar și pentru identitatea noastră , ele găzduiesc animale sălbatice prețioase.

Ecosistemele ne oferă beneficii neprețuite. Acestea includ:

  • Un climat stabil și aer curat.
  • Aprovizionare cu apă, alimente și materiale de toate tipurile și protecție împotriva dezastrelor și bolilor.
  • Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră.
  • Ele găzduiesc animale sălbatice prețioase.
  • Pentru mulți, ei sunt o sursă de mirare și spiritualitate.
Articolul precedentProf. dr. Ruxandra Ulmeanu: Nu există un alt organ mai expus la poluarea aerului decât plămânul
Articolul următorRamona Brad: Fumătorii, risc mult mai mare de a dezvolta complicații severe ale COVID-19 față de nefumători