Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu: Nu există un alt organ mai expus la poluarea aerului decât plămânul

0
273

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte al Școlii Societății Române de Pneumologie, a declarat, referitor la poluarea aerului, că în mod paradoxal, pandemia de COVID-19 aduce un serviciu în a atrage atenția autorităților asupra bolilor respiratorii, înțelegând cu toții, nu numai pacienții cu boli respiratorii cronice sau cei cu cancer pulmonar, că nimic nu este mai grav decât să nu poți respira.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu a precizat că nu există un alt organ mai expus la poluarea aerului decât plămânul.

„Dacă este să ne gândim la plămân și la tot ceea ce înseamnă schimbările climatice, avem de-a face cu un cerc vicios. Și asta pentru că tot ce înseamnă industrializare, în cele din urmă, conduce la schimbări climatice(…). Încălzirea globală este extrem de reală care nu face decât să accentueze și mai mult aceste elemente de poluare. Principalele elemente ale poluării care conduc la exacerbarea afecțiunilor pulmonare de la nivelul aerului sunt gazele de seră, efectul de seră accentuând încălzirea, nu face altceva decât prin anumite reacții fotochimice să ducă și mai mult la amplificarea poluării”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, în cadrul sesiunii hibrid a celei de-a X-a Conferințe Managementul Bolilor Pulmonare.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu a vorbit și despre defrișarea pădurilor, despre care a spus că este unul dintre cele mai dramatice lucruri care se întâmplă în acest moment.

„Drama va fi uriașă în cazul în care aceste lucruri nu se opresc. Din păcate, în România, defrișarea pădurilor reprezintă un lucru fundamental și alarmant extrem vizavi de sănătatea plămânului”, a atenționat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Cea de-a X-a Conferință Managementul Bolilor Pulmonare este transmisă pe platforma Sanatatea.ONLINE , producţia online şi managementul evenimentului fiind realizate de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentCNSU: Lista statelor clasificate în zonele verde, galbenă şi roșie, modificată
Articolul următorZiua Mondială a mediului înconjurător, marcată în fiecare an pe 5 iunie