Ziua Mondială fără tutun: Educarea şi informarea adolescenţilor din gimnaziu cu privire la efectele ţigărilor electronice şi tutunului, soluția specialiștilor

0
787

sursa foto: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

„Într-o lume în care politica de marketing poate induce percepții greșite, soluția noastră, a echipei din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, este reprezentată de educația adolescenților din ciclul gimnazial cu privire la efectele țigărilor electronice și al produselor din tutun”, a transmis șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul unității medicale, în contextul Zilei Mondiale fără Tutun.

„Acestea crează o dependență greu de învins, încă din primele zile de utilizare, motiv pentru care educația și informarea sunt singurele în măsură să ofere reperele necesare adolescenților pentru a lua decizia corectă în față provocărilor specifice vârstei. Educația și informarea o putem face noi medicii, și binențeles având alături părinții”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Tema Zilei Mondiale fără Tutun dată de OMS din acest an vizează „protejarea copiilor de interferența cu industria tutunului”, ocazie cu care OMS a lansat și raportul ”Hooking the next generation”, care evidențiază modul în care industria tutunului implementează campanii de marketing și targhetează unele medii politice pentru a crește gradul de dependență la tutun în rândul tinerilor.

„Ziua mondială fără tutun este ziua în care conștientizarea pericolului produs de consumul tutunului este adus în prim plan, dar mesajul nostru este că această zi trebuie să fie în fiecare zi, deorece marketingul vrea să te facă fumător, iar noi medicii spunem ”NU fuma pentru sănătatea ta”, au transmis specialiștii.

„Marketingul vrea să te facă fumător, NU fuma pentru sănătatea ta!”

La nivel mondial, 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani consumă tutun, în timp ce consumul de țigări electronice, în rândul adolescenților, depășește nivelul înregistrat la adult.

În Regiunea OMS Europa, din care face parte și România, 11,5% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt consumatori de tutun, ceea ce înseamnă aproximativ 4 milioane de copiii.

Produse precum țigările electronice și pungile cu nicotină câștigă popularitate în rândul tinerilor, motiv pentru care aproximativ 12,5% dintre adolescenții din regiune au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din Europa, ratele de utilizare ale țigărilor electronice în rândul copiilor de școală sunt de 2 – 3 ori mai mari decât ratele de fumat.

Conform raportului OMS, 20% dintre tinerii de 15 ani chestionați au declarat că au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile. Situația este îngrijorătoare și prin faptul că studiile demonstrează că utilizarea țigărilor electronice crește consumul de țigări convenționale, în special în rândul tinerilor nefumători de aproape trei ori și tinde să reducă semnificativ progresele realizate, în ultimii ani în controlul tutunului. Marketingul agresiv are o motivație clară, prin orientarea produselor livrate către tânăra generație, ca un răspuns la deficitul creat de abandonarea fumatului de către populație sau de pierderea fumătorilor, ca urmare a afecțiunilor induse de fumat.

Campania „Fumatul NU te face mare” inițiată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta se derulează în București-Ilfov, cu spirijinul Ministerului Educației și al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. În anul școlar 2023-2024, echipe mixte alcătuite din medici pneumologi din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, psihologi și studenți la psihologie ai Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București au vorbit elevilor despre probleme induse de fumat în peste 80 de unități școlare.

„Dialogul avut cu adolescenți ne-a marcat prin întrebările directe și pertinente, dintre care o întrebare o transmitem și noi la rândul nostru „Dacă fumatul este periculos pentru sănătate, de ce țigările se pot cumpăra în magazinele care vând alimente?”, au mai transmis reprezentanții unității medicale.

„Proiectele de educație care vizează sănătatea sunt esențiale pentru tânăra generație, iar sprijinul nostru către fumători trebuie să aibă în vedere că asistența fumătorului vizează inclusiv latura psihologică a dependenței. De aceea, alături de medici, psihologii sunt parteneri esențiali ai echipei de suport în renunțarea la fumat” a declarat dr. Ioana Munteanu, coordonatorul național al Subprogramului de Prevenire și Combatere al Consumului de Tutun.

 

Articolul precedentGuvernul a aprobat instituirea unui grup de lucru interinstituţional dedicat industriei farmaceutice pentru acces la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile
Articolul următorSpitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi: Copil operat, în premieră, pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 cm