Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi: Copil operat, în premieră, pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 cm

0
840

sursa foto: captură video SCU „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi/ Facebook

O echipă medicală, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, a efectuat o operaţie revoluţionară, în semiîntuneric, pentru a salva viaţa unui băiat în vârstă de 12 ani, din Tulcea, care avea o tumoră cerebrală de peste 10 centimetri.

Potrivit reprezentanților unității medicale, băiatul a trecut printr-o intervenţie chirurgicală complexă de aproximativ 5 ore, în cadrul căreia echipa de neurochirurgi a reuşit să îndepărteze o tumoră de peste 10 centimetri.

Conform sursei citate, pentru prima dată în România, a fost folosită substanţa de contrast inovatoare, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), la un copil, fapt care a permis identificarea şi protejarea ţesutului cerebral sănătos.

„Copilul a ajuns la noi în Unitatea de Primiri Urgențe, diagnosticat cu o tumoră de dimensiuni foarte mari la nivelul creierului, care ne-a pus reale probleme în ceea ce privește diagnosticul lui. În final, după ce am efectuat explorări de înaltă performanță în spital, și anume Rezonanță Magnetică Nucleară, am decis să facem o rezecție maximală a leziunii, utilizând o substanță de contrast, acid 5-aminolevulinic. În premieră națională, am utilizat această substanță pentru prima oară la copii”, a explicat conf. univ. dr. Lucian Eva, pe pagina de Facebook a unității medicale.

Potrivit medicului, operaţia a fost un succes.

„Utilizarea substanței la copii a fost o contraindicație relativă în această privință, dar există de câțiva ani studii care arată eficiența utilizării substanței, după anumite criterii, în ceea ce privește rezecția acestui tip de tumori la pacienții tineri. Din punctul nostru de vedere, operația a fost un succes. Am reușit să îndepărtăm maximal tumora. Starea copilului este bună. Urmează să vedem ulterior rezultatul examenului anatomopatologic și tratamentul complementar pe care copilul îl va urma. Faptul că am utilizat această substanță ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecție maximală și corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite postoperatorii.”, a mai spus managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.

Articolul precedentZiua Mondială fără tutun: Educarea şi informarea adolescenţilor din gimnaziu cu privire la efectele ţigărilor electronice şi tutunului, soluția specialiștilor
Articolul următorGastroenterolog român, prof. dr. Cristian Gheorghe, membru de onoare al Societății Maghiare de Gastroenterologie