Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA: 2030, tinta OMS pentru a pune capat SIDA

0
25

1 decembrie marcheaza anual, la nivel international, Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA, eveniment initiat in 1988 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

in campania derulata anul acesta, OMS promoveaza implementarea de masuri de preventie, de testari pentru diagnosticare a infectiilor cu virusul HIV, masuri de tratament cat mai rapid, astfel incat sa se puna capat SIDA pana in 2030.

in lume sunt aproximativ 37 de milioane de oameni bolnavi de SIDA, dintre care doar 16 milioane beneficiaza de tratament antiretrovial.

Ad in title

Decesele cauzate de HIV au scazut cu 42% din 2004, in timp ce cazurile de infectii noi s-au redus cu 35% conform datelor organizatiei.

in Romania, statisticile Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA releva ca s-au inregistrat 20.968 de cazuri de infectii cu HIV in perioada 1985-2015. in primele noua luni din 2015 au fost notificate 246 noi cazuri de HIV si 228 de SIDA. Totodata, in aceeasi perioada, in tara noastra au fost inregistrate 116 decese cauzate de HIV/SIDA.

Cu ocazia celei de-a 27-a editii, OMS a dat publicitatii rezultatele unui nou raport care arata ca in 2014 s-a inregistrat cel mai mare numar de infectii noi cu virusul HIV in Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Au fost diagnosticate cu HIV 142.000 de persoane din 50 de tari dintre cele 53, membre ale Regiunii Europene, cele mai multe fiind de origine estica, unde numarul de noi cazuri s-a dublat in ultimul deceniu.

Potrivit OMS, aproape 50% dintre cazurile de noi infectii cu HIV inregistrate in Regiunea Europeana sunt diagnosticate cu intarziere, crescand riscul transmiterii si al deceselor. Doua treimi din cazurile de SIDA inregistrate in 2014 au fost diagnosticate la scurt timp dupa sau simultan cu depistarea HIV. Migrantii sunt cei predispusi unui diagnostic tarziu, insa doar jumatate dintre tarile din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European le pot furniza tratament gratuit.

Articolul precedentCongresul Mondial de Diabet 2015, cel mai mare eveniment global dedicat problematicii diabetului
Articolul următorA XI-a editie a Ceremoniei de Decernare a Premiilor de Excelenta 2015 Academician Marin Voiculescu s-a desfasurat astazi