Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului, marcata in 2015 de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice prin Gala „Educatie, Preventie si Control in Diabet” – Luptam pentru Viitor

0
19

Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a marcat, in 2015, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, manifestare celebrata in fiecare an la nivel mondial in data de 14 noiembrie, prin Gala „Educatie, Preventie si Control in Diabet” – Luptam pentru Viitor!.

Astfel, s-a tras inca un semnal de alarma asupra consecintelor acestei afectiuni si s-a pus accentul pe importanta alimentatiei sanatoase, a stilului de viata sanatos si pe educatie, de altfel si mesajele Federatiei Internationale de Diabet din acest an, de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului!

„Diabetul este, si cred ca nu se mai indoieste nimeni, probabil cea mai mare problema de sanatate publica pentru ca din el decurg cele mai multe cazuri de boala cardiovasculara, decese. Este prima cauza de insuficienta renala in intreaga lume, este prima cauza de orbire, de amputatie non-traumatica a membrelor si de invaliditate la adulti. (…) Eu, personal, cred ca prevalenta diabetului in Europa este mult mai mare de 8%, dar nu se cunoaste si se estimeaza. La noi, de exemplu, este 11,6% desi multi ani consideram ca e undeva intre 5% si 7%. S-a dovedit a fi cu cel putin 50% mai mare. (…) Primul lucru pe care ar trebui sa il facem va fi sa cunoastem exact care este situatia acestor pacienti ai nostri cu diabet zaharat. Pentru aceasta, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice propune, incepand de la anul (n.r. 2016), un studiu prospectiv, un studiu randomizat, non-interventional, observational in care sa putem evalua care este echilibrul metabolic al pacientilor nostri cu diabet zaharat, sa vedem care sunt complicatiile prezente, care sunt riscurile, care este nivelul de educatie pe care acestia il au si, in general, calitatea vietii pe care acesti pacienti o au. (…) Dupa ce vom intelege putin care este prevalenta si care este situatia pacientilor cu diabet zaharat in Romania, va trebui sa facem urmatorul pas care este screening-ul pentru complicatii. Toate acestea nu se pot face daca nu avem ca baza de lucru un stil de viata sanatos. Educatia terapeutica a persoanelor cu diabet zaharat este temelia pe care trebuie sa construim intreaga noastra strategie. Stilul de viata sanatos este conditia sine qua non pentru echilibrarea metabolica si pentru prevenirea complicatiilor”, a declarat in cadrul Galei „Educatie, Preventie si Control in Diabet” – Luptam pentru Viitor!, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Ad in title

La Gala au participat si reprezentanti ai administratiei prezidentiale, ai unor autoritati din domeniul sanatatii, dar si ai asociatiilor de pacienti.

Cu aceasta ocazie, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a acordat si un premiu pentru initiativa in educatia, preventia si controlul diabetului zaharat presedintei Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Maria Mesaros.

Gala „Educatie, Preventie si Control in Diabet” – Luptam pentru Viitor, prilejuita de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2015, s-a incheiat cu ritmurile unor opere celebre interpretate de Orchestra Constantin Silvestri, condusa de maestrul dirijor Iosif Ion Prunner.

Articolul precedentCampanie de sprijinire a copiilor cu probleme de auz de la Scoala pentru Hipoacuzici Bucuresti
Articolul următorO treime dintre fertilizarile in vitro facute in Romania se finalizeaza cu succes