Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, marcata anual pe 14 noiembrie

0
19

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului este marcata in fiecare an in data de 14 noiembrie. Tema din acest an a acestei zile initiate de Federatia Internationala de Diabet (IDF) este „Ochii pe Diabet” si are in vedere tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste importanta screening-ului, a depistarii precoce a diabetului zaharat si a prevenirii complicatiilor acestei afectiuni.

Romania s-a alaturat si in 2016 initiativei IDF prin cea de-a IX-a Campanie Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”, ce se desfasoara la Craiova. Pe langa informarea publicului larg, a mass-media si a autoritatilor cu privire la metodele de preventie si control al diabetului zaharat, campania are in vedere si educarea persoanelor care sufera deja de aceasta afectiune astfel incat sa se poata face preventia complicatiilor sale. De altfel, campania este adresata si profesionistilor diabetologi si a celor din specialitati conexe, cu scopul de contribui la dezvoltarea permanenta a practicii medicale si de a imbunatati, in acest fel, calitatea ingrijirii persoanelor cu diabet.

in cadrul campaniei, craiovenii pot sa isi testeze gratuit glicemia si hemoglobina glicozilata. De asemenea, persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat sunt examinate in vederea identificarii unor posibile deteriorari ale nervilor, caracteristice neuropatiei diabetice – una dintre complicatiile diabetului.

Ad in title

in Romania, potrivit Studiului PREDATORR, aproape doua milioane de persoane sufera de diabet. Din acest total, 20,69% nu stiau ca au diabet pana la momentul efectuarii studiului.

Cu toate acestea, diabetul zaharat si complicatiile acestuia pot fi prevenite prin screening si diagnostice precoce, printr-un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata, prin tinerea sub control a valorilor glicemice.

Articolul precedentProf. dr. Bogdan A. Popescu incepe in decembrie mandatul de presedinte al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara
Articolul următorBPOC va deveni in urmatorii patru ani a treia cauza de deces din lume