Depistarea precoce si controlul eficient al diabetului zaharat, esentiale pentru prevenirea complicatiilor

0
171

Diabetul zaharat reprezinta una dintre amenintarile majore, pe plan global, la adresa sanatatii populationale. Prevalenta in crestere si complicatiile asociate genereaza provocari importante, atat din punct de vedere medical, cat si economic si social. in prezent, 415 milioane de oameni sufera de diabet, iar alte 225 de milioane de cazuri se estimeaza ca voraparea in urmatorii 25 de ani, potrivit Federatiei Internationale de Diabet (IDF).

in cele mai multe situatii este vorba despre diabet zaharat de tip 2, care, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1 ar putea fi prevenit, dat fiind ca aparitia acestei forme a afectiunii este asociata in mare parte cu factori de risc ce pot fi controlati, precum: obezitate, sedentarism, alimentatie nesanatoasa. De altfel, pana la 70% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite sau instalarea afectiunii, intarziata, prin adoptarea un stil de viata sanatos, atrage atentia IDF.

Pe langa numarul in continua crestere a persoanelor afectate de diabet, nediagnosticarea cazurilor sau depistarea tarzie a afectiunii reprezinta alte provocari din punct de vedere al luptei impotriva diabetului,la nivel global. Aproximativ 46.5% dintre adultii din intreaga lume care sufera de diabet nu stiu ca au boala, iar la cei la care este descoperita afectiunea, diagnosticul este pus atunci cand complicatiile pot fi deja instalate, potrivit www.diabetesatlas.org .

Prevalenta ridicata a diabetului zaharat este o importanta problema de sanatate si in Romania. Studiul PREDATORR a aratat ca 11.6% dintre adultii din tara noastra au diabet, prevalenta bolii fiind cu aproximativ 27% mai mare fata de media de la nivel European – 9.1%, dupa cum se arata pe www.diabetesatlas.org. Totusi, dintre cele aproape 2 milioane de adulti care sufera de diabet, numarul celor diagnosticati este mult mai scazut, atrag atentia specialistii.

De aceea, daca sunt observate simptomele specifice: sete puternica, urinari frecvente, oboseala accentuata, lipsa energiei, senzatie de foame continua, vedere incetosata, scadere brusca in greutate, ar trebuie consultat un specialist, recomanda profesionistii in domeniu la nivel international! Depistarea precoce a diabetului zaharat este cheia pentru un control eficient al afectiunii, care sa asigure o calitate a vietii cat mai buna pentru persoanele cu diabet. in lipsa unei ingrijiri corespunzatoare, care sa tina afectiunea sub control, riscul de instalare a unor complicatii grave, dizabilitante sau care pot cauza chiar moarte prematura este mult mai ridicat.

„Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentala pentru controlul afectiunii si reduce riscul unor complicatii severe. Screeningul are un rol foarte important in asigurarea unui management eficient al diabetului, o data prin faptul ca ajuta la diagnosticarea diabetului inainte ca boala sa evolueze, iar apoi, datorita faptului ca permite identificarea timpurie a complicatiilor si astfel se pot lua masurile terapeutice care se impun. in acelasi timp, trebuie avut in vedere ca diabetul zaharat de tip 2, care este cea mai comuna forma a afectiunii, este asociat cu numerosi factori de risc modificabili, ce pot fi evitati. Adoptarea unor comportamente de viata sanatoase inseamna cea mai simpla masura de a preveni instalarea diabetului si a complicatiilor care il insotesc, de a ne proteja sanatatea.”, a declarat Prof. Dr. Maria Mota, sef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

in Romania, in 2015, 18.919 decese au fost asociate diabetului, conform datelor Federatiei Internationale de Diabet (IDF). Şi tot IDF arata ca cele mai multe dintre decesele care survin la persoanele cu diabet sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cele care pot conduce la aparitia bolii arteriale coronariane sau a infarctului miocardic. Nivelul crescut al colesterolului, al glicemiei sau hipertensiunea arteriala sunt principalii factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

De asemenea, o parte dintre persoanele cu diabet risca sa dezvolte retinopatie diabetica, complicatie a diabetului zaharat care afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei si care poate cauza, in cazuri grave pierderea partiala sau totala a vederii. in lume, sunt peste 93 de milioane de persoane care au diabet si care se confrunta si cu retinopatie diabetica, potrivit IDF. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aproape 2% dintre persoanele care sufera de diabet de peste 15 ani au orbit complet, iar alte 10% au dezvoltat afectiuni severe ale vederii. Retinopatia diabetica poate fi, insa, prevenita prin efectuarea periodica a controalelor oftalmologice si mentinerea nivelului glucozei si al lipidelor din sange in limite normale, potrivit IDF.

O alta complicatie a diabetului o reprezinta neuropatia diabetica, care este si cea mai frecventa. Organizatia Mondiala a Sanatatii Europa arata ca peste 50% dintre persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica in urma deteriorarii nervilor din cauza glicemiei si a tensiunii arteriale mult prea ridicate.Neuropatia diabetica inseamna, pentru persoanele cu diabet, conform IDF, un risc de circa 25 de ori mai mare de a suferi o amputatie, comparativ cu persoanele sanatoase. De multe ori, simptomele neuropatiei diabetice pot sa nu fie vizibile, astfel ca screeningul periodic este extrem de important pentru depistarea leziunilor timpurii ale nervilor si asigurarea ingrijirii necesare, astfel incat sa poata fi evitata progresia afectiunii, care duce la aparitia ulceratiilor si, in situatii foarte grave, la amputatii.

Diabetul zaharat poate provoca si disfunctii ale rinichilor (nefropatie diabetica). Bolile renale sunt mai frecvente in randul persoanelor cu diabet, comparativ cu restul populatiei, iar intre 20% si 50% dintre persoanele care au nevoie de dializa sufera de diabet, arata IDF. Şi mai grav este ca durata de supravietuire a persoanelor cu nefropatie diabetica in stadiu avansat, care au nevoie de dializa, este, in medie, de numai trei ani.

Specialistii atrag, insa, atentia ca aceste complicatii ale diabetului pot fi prevenite, prin mentinerea sub control, in limitele normale a glicemiei, a tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului.

in fiecare an, pe 14 noiembrie, peste 170 de tari, printre care si Romania marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, initiativa a Federatiei Internationale a Diabetului si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

in acest context, in perioada 12-14 noiembrie 2016 la Craiova se desfasoara Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul”. Campania include atat activitati orientate catre publicul larg, cat si activitati dedicate publicului profesionist, menite sa atraga atentia asupra impactului diabetului la nivelul sanatatii populationale si a importantei preventiei, diagnosticarii precoce, respectiv a controlului diabetului pentru gestionarea eficienta a afectiunii.

Organizatori stiintifici: Asociatia Romana de Educatie in Diabet, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova

Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, Asociatia de Podiatrie

Parteneri media: TVR Craiova, SanatateaTV.ro, Tele U Craiova, Republica TV, Radio Romania – Oltenia Craiova, Radio Horion Craiova, ComunicateMedicale.ro, Gazeta de Sud, Jurnalul Olteniei, Cuvantul Libertatii, Ziarul de Calafat, Indiscret Oltenia, Revista Carolina

Management campanie: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentProf. dr. Bogdan A. Popescu incepe in decembrie mandatul de presedinte al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara
Articolul următorBPOC va deveni in urmatorii patru ani a treia cauza de deces din lume