BPOC va deveni in urmatorii patru ani a treia cauza de deces din lume

0
263

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) afecteaza 300 milioane de oameni din intreaga lume, dintre care aproximativ un milion sunt romani, si este responsabila de decesul a peste trei milioane de oameni, in fiecare an, arata un comunicat de presa primit la adresa redactiei www.sanatateatv.ro .

Mai mult, specialistii trag un semnal de alarma si atentioneaza ca in urmatorii patru ani BPOC va deveni a treia cauza de deces din lume, depasind alte afectiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

in acest context, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) desfasoara in 2016 a opta editie a Campaniei „Tu stii cati ani au plamanii tai?” in cadrul careia bucurestenii isi pot face analize medicale gratuite pentru depistarea BPOC.

„in Romania sunt inca foarte multe persoane nediagnosticate cu BPOC, sunt multi oameni care confunda boala cu batranetea. De aceea, ma bucur ca reusim si in acest an sa facem testari gratuite pentru depistarea BPOC. Asadar, ii asteptam in weekendul 19-20 noiembrie, la cortul special amenajat in Parcul Tineretului, la intrarea Şincai, in intervalul orar 9-17, pe toti cei care vor sa afle ce varsta au plamanii lor. De asemenea, ii indemn pe toti romanii care fumeaza, tusesc si nu rezista la efort sa intre pe www.desprebpoc.ro, unde vor gasi toate informatiile de care au nevoie in articole scrise sau verificate de medicii specialisti”, a precizat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele SRP, in comunicatul de presa.

Boala afecteaza grav persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani, fumatul fiind factorul de risc cel mai frecvent intalnit in intreaga lume. Tocmai de aceea, aproape jumatate dintre pacientii cu BPOC nu stiu ca au boala, simptomele timpurii ale bolii fiind usor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale inaintarii in varsta (tuse, senzatie de sufocare, oboseala), se mai arata in comunicatul de presa.

Printre factorii de risc se regasesc si expunerea pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd), etc.

Vizita la medic se impune atunci cand persoana in cauza prezinta tuse cronica, productie cronica de sputa (flegma), suierare in respiratie, gafait, senzatie de sufocare (dispnee) instalata cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranta la efort care devine din ce in ce mai redusa.

BPOC este o afectiune a plamanilor care poate fi tratata daca este depistata din timp, spirometria fiind esentiala inca de la primele simptome.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, marcata anual pe 14 noiembrie
Articolul următorSchimbari importante in privinta selectarii managerilor unitatilor sanitare publice