Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, marcata in Bucuresti prin conferinta-dezbatere OncoForum

0
22

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului a fost marcata in 2016 Bucuresti si alte trei orase din Romania – Iasi, Cluj si Timisoara – printr-o serie de conferinte-dezbatere cu titlul „Pacient informat si responsabil: Noi putem… sa ne implicam. Eu pot… sa ma informez”.

Evenimentele fac parte dintr-un proiect mai amplu si isi propun sa creasca gradul de constientizare asupra problematicii cancerului in tara noastra, punand in evidenta necesitatea diagnosticului molecular, a screening-ului, precum si a accesului pacientilor la tratamente inovatoare.

Cancerul reprezinta a doua cauza de mortalitate, conform datelor Ministerului Sanatatii, constituind astfel o problema reala de sanatate publica. Cifrele din 2014 la nivelul Romaniei arata ca dintr-un total de 254.000 de decese, cancerele au provocat aproximativ 30.100 de decese in randul barbatilor si 20.200 de decese la populatia feminina.

Ad in title

„Cancerul afecteaza o populatie insemnata a globului si produce peste 8 milioane de decese pe an. De aceea, pentru a reusi reducerea impactului major pe care cancerul il are la nivel social este nevoie de cresterea constientizarii populatiei asupra acestei boli, a educatiei populatiei cu privire la preventia cancerului, a importantei screeningului si a depistarii precoce a cancerului, precum si determinarea autoritatilor, dar si a fiecarui individ in parte sa actioneze pentru eliminarea unor decese care pot fi prevenite. Acestea sunt si directiile pentru care militeaza si UICC (Uniunea Internationala de Control al Cancerului). Tocmai de aceea anul acesta sloganul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului este „Noi putem. Eu pot”, pentru a arata ca fiecare colectiv sau individ poate avea o initiativa si poate actiona pentru micsorarea „poverii” pe care o reprezinta cancerul”, a declarat dr. Alexandru Grigorescu, Presedinte executiv al Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania.

Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate in stadii avansate, in timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate in stadiile II sau III, potrivit www.gfk.com. Aceeasi situatie este si in cazul cancerelor de ovar, doar 15%dintre acestea fiind diagnosticate in faze incipiente, conform www.ovariancancerday.org, ceea ce explica evolutia nefavorabila si mortalitatea crescuta.

Un diagnostic precoce poate fi determinant in lupta impotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala il are atat asupra pacientilor, cat si la nivel social.

in acest context, screening-ul reprezinta un instrument de baza in depistarea cancerului in stadii incipiente si, coroborat cu progresele in Oncologie, traduse prin diagnosticare moleculara si tratament inovator, poate conduce la cresterea ratei de supravietuire a pacientilor cu cancer, precum si la imbunatatirea calitatii vietii acestora, au explicat specialistii prezenti la conferinte desfasurata la Bucuresti.

Articolul precedentMariuca Ivan: Din 20% din populatia varstnica ce necesita ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza de aceasta
Articolul următorA inceput a V-a editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile