Conf. univ. dr. Serban Negru: Prin screening putem reduce mortalitatea prin cancer

0
405

Screening-ul este o modalitate de depistare a cancerului in fazele initiale, iar implicatiile tin de scaderea mortalitatii populatiei si implicarea acesteia intr-un proces activ, conform conf. univ. dr. serban Negru, medic oncolog, fondator al Asociatiei OncoHelp.

a€œScreening inseamna sa descoperim niste cancere in momente initiale de manifestare. Screening-ul este un subiect extrem de controversat in ultima vreme, pentru ca un screening eficient inseamna sa reduci mortalitatea pe un anumit tip de cancer si sa nu stresezi foarte mult si inutil populatia la care faci acel screening”, a explicat conf. univ. dr. serban Negru intr-un interviu acordat www.SanatateaTv.ro.

Astfel, femeile au indicatie sa faca testul Babes – Papanicolau anual pentru a se observa eventuale modificari histologice ale colului in cazul aparitiei cancerului de col uterin. in cazul cancerului mamar se indica o autopalpare lunara, un examen clinic anual, iar odata la doi ani femeile cu varsta peste 40 de ani trebuie sa faca o mamografie.

De asemenea, exista teste prin care se pot depista din timp si alte tipuri de cancer.

a€œExista cancerul colorectal in care se face o pleiada de teste, dar mai recomandate in momentul de fata sunt colonoscopia si examenul din scaun al hemoragiilor oculte, cu diverse frecvente, dupa varsta de 50 de ani. S-a discutat foarte mult despre cancerul de prostata. Acesta este la momentul de fata un subiect de mare controversa, daca merita sau nu sa facem o testare de sange dupa varsta de 50 de ani la barbati. Dar poate fi facuta. S-a vorbit foarte mult despre screening-ul cancerului bronhopulmonar, dar in prezent datele sunt relativ controversate. Şi chiar daca ultimele date referitoare la computer tomograf (CT) facut anual la fumatori arata o reducere a riscului de mortalitate, nu s-a trecut insa la implementarea efectiva a acestui screening”, a mai precizat conf. univ. dr. serban Negru.

Articolul precedentMariuca Ivan: Din 20% din populatia varstnica ce necesita ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza de aceasta
Articolul următorA inceput a V-a editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile