Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului sarbatorita in 4 februarie

0
266

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului este marcata in fiecare an in 4 februarie, militandu-se cu acest prilej pentru accesul pacientilor la terapii moderne, dar si pentru constientizarea populatiei cu privire la factorii de risc si actiunile prin care se pot evita aparitia si dezvoltarea cancerului.

Astfel, in fiecare an, in 4 februarie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului (IARC) sprijina Uniunea Internationala de Control al Cancerului (UICC ) in vederea promovarii modalitatilor prin care se poate usura intelegerea implicatiilor si complicatiilor pe care cancerul le are asupra populatiei.

Cancerul reprezinta cresterea si raspandirea necontrolata a celulelor. Cresterile celulare, de multe ori, invadeaza tesuturile inconjuratoare si pot sa metastazeze la distanta alte organe. Multe tipuri de cancer pot fi prevenite prin evitarea expunerii la factorii de risc comuni, cum ar fi fumul de tutun, alimentatia nesanatoasa, radiatiile etc. in plus, o proportie semnificativa din cazurile de cancer poate fi vindecata fie prin interventie chirurgicala, radioterapie fie prin chimioterapie sau terapii tintite molecular. Iar asta cu atat mai mult cu cat diagnosticarea se face precoce.

Ziua Mondiala a Cancerului se va desfasura din 2016 si pana in 2018 sub sloganul „Noi putem. Eu pot” si se va pune accentul pe modul in care fiecare – de la colectiv sau individ – poate reduce impactul si mortalitatea persoanelor cu cancer.

Articolul precedentMariuca Ivan: Din 20% din populatia varstnica ce necesita ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza de aceasta
Articolul următorA inceput a V-a editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile