Specialisti: Avem mai putin de un sfert din infrastructura necesara pentru radioterapie

0
48

Radioterapia reprezinta unul dintre tratamentele necesare in cancer, iar pentru ca acest tip de tratament sa fie cat mai eficient este nevoie de o infrastructura in domeniu completa si bine pusa la punct. in ceea ce priveste tara noastra, specialistii atrag atentia asupra unui deficit din acest punct de vedere.

„Noi, la ora actuala, avem mai putin de un sfert din infrastructura necesara pentru radioterapie. Avem undeva la 20-25 de acceleratoare in Romania si ar trebui sa avem undeva la 80-100. Cand vorbesc de radioterapie ma refer nu doar la aparate, pentru ca aparatele pot fi cumparate, dar ele trebuie construite in niste puncte speciale, cu niste parametri speciali. Nu e deloc usor sa faci o infrastructura functionala de radioterapie, care inseamna probabil 20-30 de centre noi. Dureaza minim 2-3 ani si, pe langa asta, e vorba de personal medical care, la ora actuala, reprezinta o problema foarte mare”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. serban Negru, medic oncolog, fondator al Asociatiei OncoHelp.

Totodata, specialistul a subliniat si faptul ca in prezent, in toata Romania, sunt mai putin de 60 de medici radioterapeuti. Iar asta in contextul in care necesarul ar fi de cel putin triplul numarului deja existent.

a€œDaca vorbim de 100 de acceleratoare, vorbim de minim trei medici pe fiecare aparat. Am avea nevoie de 200-300 de radioterapeuti rapid. Iarasi, pentru a forma un radioterapeut inseamna 4-5 ani de rezidentiat si, de aceea, problema noastra nu poate fi rezolvata de pe o zi pe alta. Rezolvarea trebuie inceputa, dar trebuie inceputa cat mai repede”, a explicat conf. univ. dr. serban Negru.

Articolul precedentMariuca Ivan: Din 20% din populatia varstnica ce necesita ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza de aceasta
Articolul următorA inceput a V-a editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile