Ziua mondiala de lupta impotriva BPOC

0
85

Astazi se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), o afectiune care ucide anual aproximativ trei milioane de oameni, potrivit estimarilor.

Tema de anul acesta, ”impreuna pentru a opri BPOC”, se concentreaza pe ideea de unire a eforturilor pentru a lupta impotriva bolii, pentru a imbunatati standardele de sanatate pentru pacientii cu BPOC si de a educa populatia prin conferinte, seminarii, precum si programe de prevenire, diagnosticare si control al afectiunii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, BPOC va deveni a treia cea mai importanta cauza de decese in lume, in 2030.

 

BPOC in Romania

 

8,3% este prevalenta bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) in Romania, in crestere fata de 2012, cand era de 8,1% Asta arata cel mai recent studiu realizat de Societatatea Romana de Pneumologie. Studiul a fost realizat in doua etape. in prima dintre acestea,  8.000 de romani cu varsta de peste 40 de ani au raspuns la un chestionar amplu privind starea de sanatate.  in cea de-a doua etapa, 700 dintre respondenti au facut si o spirometrie.

 

Ziua mondiala de lupta impotriva BPOC

 

in 2002 a fost marcata pentru prima data Ziua mondiala de lupta impotriva BPOC. in fiecare an, aproximativ 50 de tari din lume isi unesc fortele pentru a atrage atentia asupra acestei afectiuni.

 

BPOC, boala cu mai multe fete

 

Bronhopneumopatia obstructiva cronica este denumita si boala cu mai multe fete, din cauza faptului ca poate ataca intregul organism. BPOC face dificila respiratia si chiar afecteaza indeplinirea sarcinilor obisnuite. Pentru ca simptomele BPOC se dezvolta incet,  multi pacienti merg la medic abia atunci cand starea lor este relativ grava.

 

Cauzele BPOC

 

in zonele geografice cu un nivel de trai mediu sau ridicat, fumatul reprezinta factorul major de risc in aparitia bolii pulmonare obstructive cronice. in tarile slab dezvoltate expunerea la surse de poluare in interiorul incaperilor, provenite din folosirea combustibilului din biomasa, pentru gatit sau incalzire, determina aparitia boli pulmonare obstructive cronice, in randul populatiei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Aceeasi sursa specifica si ca aproximativ 3 miliarde de persoane din intreaga lume folosesc combustibil din biomasa si carbune ca sursa principala de energie pentru gatit, incalzire si alte activitati casnice. in comunitatile respective, poluarea in interiorul locuintelor este responsabila pentru un numar mai mare de cazuri de BPOC decat fumatul sau poluarea aerului din exterior. Folosirea acestor tipuri de combustibili pentru gatit explica de ce prevalenta bolii pulmonare obstructive cronice este ridicata in randul femeilor nefumatoare din Asia, Orientul Mijlociu si Africa, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De asemenea, poluarea externa este unul dintre factorii importanti de risc in BPOC.

 

Simptomele BPOC

 

Printre cele mai comune simptome ale BPOC se numara:

       Dispnee cronica si progresiva

       Tuse

       Productia de sputa

       Wheezing

       Oboseala

       Scadere in greutate

       Depresie

       Anxietate

 

Preventia BPOC

 

       Evitati fumatul activ si pasiv

       Evitati sau reduceti expunerea la poluare in case sau afara

       Reduceti expunerea la praf si substantei chimice toxice

       Tratati cu rigurozitate bolile cronice pulmonare

       Alegeti o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si antioxidanti

       Evitati expunerea la vapori, artificii, pocnitori

       Atunci cand calitatea aerului este scazuta, din cauza poluarii, persoanele care sufera de BPOC sunt sfatuite sa ramana in interior

 

Cum se pune diagnosticul de BPOC?

 

Boala trebuie suspectata la toti fumatorii care acuza dispnee la eforturi moderate, potrivit site-ului Societatii Romane de Pneumologie. Pentru un diagnostic corect, ca si pentru evaluarea severitatii si a evolutiei in timp, este indispensabila spirometria (masurarea capacitatii respiratorii). Pacientului i se cere sa expire in aparat cat de profund si de puternic poate. Spirometria evidentiaza un sindrom obstructiv bronsic, cu reducerea unui parametru numit VEMS.

Severitatea bolii se apreciaza in functie de reducerea VEMS. De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic cand VEMS ajunge deja in jur de 50% din normal.

BPOC nu se vindeca, dar tratamentul adecvat poate ameliora simptomele, imbunatati calitatea vietii si reduce riscul de deces.

Articolul precedentRinichiisi ficatul prelevate ieri de la un baiat in varsta de 18 ani din Bacau, aflat in moarte cerebrala, au fost transplantate
Articolul următorRenuntarea la fumatsi practicarea unei activitati fizice in regim moderat, printre recomandarile medicilor pentru a preveni bolile reumatice