Rinichiisi ficatul prelevate ieri de la un baiat in varsta de 18 ani din Bacau, aflat in moarte cerebrala, au fost transplantate

0
254

Rinichii si ficatul prelevate ieri de la un baiat in varsta de 18 ani din Bacau, aflat in moarte cerebrala, au fost transplantate astazi, la Iasi. Jurnalistii SanatateaTV.ro va vor prezenta imagini filmate in exclusivitate cu ceea ce a presupus aceasta prelevare de organe, ce ofera mai multor persoane o noua sansa la viata.

„Pentru rinichi şi ficat s-au facut operaţii de transplantat in cursul nopţii de luni spre marţi. Rinichii au fost transplantaţi unor pacienţi in varsta de 57 de ani. Ficatul a fost transplantat unei femei de 44 de ani, din Tecuci, care din februarie a fost diagnosticata ciroza biliara primitiva. Corneea va fi transplantata in cursul zilei de miercuri, cinci persoane cu afecţiuni oculare grave fiind in curs de evaluare. Ţesutul osos şi tendonul au fost transportate la Bucureşti pentru transplantare”, a spus dr Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Parhon, medicul Ionuţ Nistor, a declarat, marţi, in cadrul unei conferinţe de presa, ca intervenţia chirurgicala a fost complexa intrucat cele doua doua intervenţii de transplant renal efectuate de la donator aflat in moarte cerebrala s-au efectuat simultan.

Potrivit sursei citate, beneficiarii sunt un barbat şi o femeie, ambii in varsta de 57 de ani.

„Aceste intervenţii au fost facute unor pacienţi de 57 de ani. Primul pacient, o doamna din judeţul Vaslui care era diagnosticata din 2008 cu o boala autoimuna, in 2008 facea dializa. Pentru ea a fost o şansa. Ea a mai fost chemata dar abia acum a fost compatibila. Al doilea caz este un pacient de 57 de ani diagnosticat din 2012 cu o boala polichistica genetica”, a declarat presei conf.univ.dr Ionuţ Nistor, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pana acum la Iaşi s-au efectuat 20 de transplanturi renale, doar patru fiind de la donatori aflaţi in moarte cerebrala.

„Ne apropiem de cifra de 20 de transplanturi efectuate anul acesta la Spitalul Parhon. Din pacate mai puţine intervenţii de la donator aflat in moarte cerebrala. Anul acesta sunt doar patru astfel de donari. Speram sa avem un sfarşit de an mult mai promiţator ca pana acum şi astfel sa dam o şansa in plus celor aflaţi pe lista de aşteptare. Credem ca este nevoie de o campanie care sa explice şi sa folosim un limbaj pe care sa il inţeleaga absolut orice persoana in care sa explicam ce inseamna moarte cerebrala, ce inseamna gestul de a dona, cate persoane se afla pe lista de aşteptare, ce inseamna viaţa cu dializa. Toate aceste lucruri cred ca ar ajuta la acceptarea mai uşoara a unei cereri de donare atunci cand ea se va efectua. Şi procedura de a fi donator din timpul vieţii trebuie şi ea simplificata astfel incat daca exista o astfel de opţiune exprimata in timpul vieţii sa se reduca la birocraţie”, a spus dr. Ionuţ Nistor. 

Articolul precedentCNAS are un nou presedinte
Articolul următorZiua mondiala de lupta impotriva BPOC