Raportul UE privind bacteriile rezistente la antibiotice: Este oglinda unei natiuni, spune dr. Timis Horea

0
34

Raportul Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) privind rezistenta la antibiotice, care trage un semnal de alarma inclusiv vizand Romania, reprezinta ”doar oglinda unei natiuni care are cel mai scazut consum de sapun si pasta de dinti din UE”, a declarat, pentru SanatateaTV.ro, dr. Timis Horea, fost director DSP Alba si fost consilier in Ministerul Sanatatii.

”Raportul converteste in cifre realitatea. Ce sa apara intr-un raport de asemenea calibru de la o tara care nu are nici o strategie pe Sanatate? Care nu are nici o Agentie de eHealth? Care nu are nici macar o statistica reala”, a adaugat el.
Dr. Timis Horea prezinta si o serie de solutii la aceasta situatie.
”Urgent scaderea si controlul cu celeritate a consumului de antibiotice in…zootehnie. Industria veterinara este tributara a ceea ce se intampla cu rezistenta la om si direct responsabila de aceste statistici”, a spus el.

De altfel, aceasta este una dintre prioritatile Uniunii Europene. Un nou regulament privind medicamentele de uz veterinar a fost adoptat la nivel european in 2018, pentru a reduce utilizarea antibioticelor in agricultura si a opri raspandirea rezistentei de la animale la om.

O alta masura necesara, potrivit dr. Timis Horea, este reglementarea mai eficienta a eliberarii antibioticelor in farmacii.
Cea de-a treia directie propusa este instruirea medicilor privind recomandarea si tratarea cu antibiotice. ”Apoi santionarea derapajelor din sistem”, a adaugat el.

 

Semnal de alarma tras de UE

 

Potrivit celui mai recent raport, tara noastra este ”campioana” la o serie de specii de bacterii rezistente la antibiotice. Este vorba, printre altele, despre proportia cazurilor Pseudomonas aeruginosa rezistente la piperacilina +/-tazobactam, la aminoglicozide, la carbapeneme, dar si la proportia cazurilor de Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilina, precum si la cea a Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).

Raportul vizeaza, in total, opt specii bacteriene invazive, izolate din sange sau din lichidul cefalorahidian. Este vorba de: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis si Enterococcus faecium.

Pseudomonas  aeruginosa este o bacterie ce se gaseste in medii acvatice in natura. Este o cauza majora de infectii la pacientii internati, cu sistem imunitar slabit. Poate provoca, printre altele, pneumonii sau infectii ale tractului urinar.

Streptococcus  pneumoniae este o cauza comuna de infectie, in special in randul copiilor mici, persoanelor in varsta si pacientilor cu sistem imunitar slabit. Poate provoca multe tipuri de boli, de la pneumonie, la otita medie si la meningita.

Staphylococcus aureus colonizeaza frecvent pielea si narile oamenilor sanatosi. Este un microorganism implicat in infectii atat in comunitare, cat si intraspitalicesti. Infecţia poate fi de gravitate medie, dar poate duce şi la deces. Ajunse in sange, bacteriile pot afecta orice parte a corpului, inclusiv organele interne, inima sau oasele.

Articolul precedentRinichiisi ficatul prelevate ieri de la un baiat in varsta de 18 ani din Bacau, aflat in moarte cerebrala, au fost transplantate
Articolul următorRenuntarea la fumatsi practicarea unei activitati fizice in regim moderat, printre recomandarile medicilor pentru a preveni bolile reumatice